Još 38 porodilja dobilo novčanu podršku Općine Centar

U nastavku projekta dodjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u prostorijama Centra za zdravo starenje u ulici Maršala Tita 12, u srijedu, 31. jula 2019. godine upriličena je dodjela pomoći za 38 porodilja - stanovnica središnje sarajevske općine.

Riječ je o projektu Općine Centar koji se provodi od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 150.000 KM.

 

Ovom prilikom je 13 porodilja koje su postale majke po prvi put dobilo po 200 KM, 21 porodilja po 300 KM za rođenje drugog djeteta, a njih tri po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, dok je jedna porodilja dobila 500 KM za rođenje blizanaca.

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić čestitao je roditeljski status majkama i očevima, te istakao da će Općina Centar i u narednom periodu snažno podržavati ovakve aktivnosti.

 

-Radostan sam zbog današnjeg susreta najljepšim povodom i ovakvi susreti su mi uvijek izuzetno dragi. Želim vam dobrodošlicu i upućujem najiskrenije čestitke na prinovama. Moja je želja da svi oni koji to žele postanu roditelji, a naša lokalna zajednica će i dalje pružati podršku pa i kroz ovaj projekt da se povećava natalitet. Ujedno se nadam da će vam ova podrška dobro doći u današnje teško vrijeme. Vjerujem da će pažnja Općine Centar usmjerena prema majkama i njihovoj djeci koja su naša budućnost davati sve bolje efekte. Čvrsto smo opredijeljeni u nastojanju da se najmlađima obezbijede što bolji uslovi za život i obrazovanje kako bi oni jednog dana bili predvodnici razvoja naše lokalne zajednice i države Bosne i Hercegovine i koji će biti bolji od svih nas. Ulaganje u podmladak je najveća i najljepša investicija koja će nam donijeti svjetliju budućnost. Želim vama i vašim mališanima dobro zdravlje, sreću i svako dobro i prosperitet, poručio je Ajnadžić.

 

Među današnjim dobitnicima pomoći je bila i Asja Herenda koja je rodila treće dijete, djevojčicu Ajnu.

 

-Izuzetno mi je drago biti danas ovdje i veoma je pohvalno što Općina Centar na ovaj način podržava porodilje a samim tim i natalitet. Vjerujem da je ovakva podrška značajna svim porodiljama, a naročito majkama koje nemaju primanja, a posebno u prvim mjesecima nakon poroda, istakla je Herenda.

 

Današnjoj dodjeli pomoći porodiljama u ime Općine Centar prisustvovali su i savjetnik načelnika Osmo Babić, te pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

 

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti