Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. obilježena je danas 27. godišnjica stradanja pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece, koji su poginuli u Jukićevoj ulici kod broja 69 od agresorske granate.

Članovi porodica poginulih, komšije i prijatelji, te predstavnici Općine Centar položili su cvijeće kod spomen-ploče i odali počast nevinim žrtvama. U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, cvijeće je položio njegov savjetnik Osmo Babić.

 

Na današnji dan 1992. godine u sarajevskoj ulici Jukićeva broj 69. ubijeni su: Rizvan Kujundžić (1982), Indira Kujundžić (1986), Delveta Kujundžić (1958), Hasija Kujundžić (1925) i dr. Mirjana Maksimović (1946).

 

Polaganju cvijeća je prisustvovao i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikret Grabovica.

 

– Ovdje smo danas da čuvamo istinu od zaborava, jer je to jedan od preduslova da nam se zlo koje se dogodilo više nikada ne ponovi. Ovo je jedno od mnogih mjesta koje svjedoči, upozorava i obavezuje. Svjedoči da su civili, nevini sugrađani, posebno djeca ovog grada tokom agresije ubijani planski i ciljano, upozorava da treba da njegujemo uspomene na stradale, a naša obaveza je da to prenosimo i na buduće generacije kako bi bile upućene u to šta se to događalo tokom opsade grada, tokom agresije na BiH, naglasio je Grabovica.

 

Današnjem obilježavanju stradanja prisustovala je i Emina, sestra ubijenog Rizvana Kujundžića.

 

- Želim se zahvaliti svima vama koji dođete svake godine da obilježimo godišnjicu stradanja. Ne smijemo dozvoliti da se ovi datumi zaborave, naša djeca trebaju da znaju šta se desilo, da im se isto zlo ne ponovi, kazala je Emina.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti