Sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva

Općina Centar u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD raspisala je 16. jula 2019. godine javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama iz Bosne i Hercegovine da dostave prijedloge projekata koji su u skladu sa razvojnim ciljevima Općine Centar iz sljedećih prioritetnih oblasti: obrazovanje, kultura, zaštita okoliša, socijalna politika i zdravstvo, mladi i sport, a koji bi mogli dobiti finansijsku podršku iz općinskog budžeta.

Imajući u vidu dugogodišnju saradnju i uspješnu praksu u realizaciji projekata organizacija civilnog društva, a sa ciljem zadovoljavanja potreba građana općine Centar, predstavnici Općine Centar i UNDP-a u Bosni i Hercegovini u petak, 19. jula 2019. godine održali su informativni sastanak sa predstavnicima zainteresiranih organizacija „Otvoreni dan“. Ovaj sastanak je bio prilika da se predstavnici zainteresiranih organizacija civilnog društva jasnije upoznaju sa smjernicama za aplikante javnog poziva.

 

Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja iz općinskih budžeta projekata organizacija civilnog društva, usmjerenog ka većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

 

Predstavnik UNDP-a u Bosni i Hercegovini Damir Žarak  naglasio je da se ovim projektom želi ostvariti bolja saradnja između organizacija civilnog društva, odnosno civilnog sektora i lokalne samouprave, odnosno općina.

 

-Cilj je transparentnije i odgovornije trošenje budžetskih sredstava za projekte organizacija civilnog društva u čijem fokusu su građani i njihove potrebe definirane u strateškim dokumentima lokalnih zajednica. Javni poziv raspisan je 16. jula a traje do 27. augusta 2019. godine. Pravo prijave na javni poziv imaju sve organizacije civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine. U toku trajanja javnog poziva za organizacije civilnog društva sa područja općine Centar organizovat ćemo trening upravljanja projektnim ciklusom prema LOD metodologiji, a pored toga planiramo organizovati i dodatne konsultacije sa mentorom za sve zainteresirane predstavnike OCD-a, pojasnio je Žarak.

 

U ime Općine Centar sastanku je prisustvovala Ismeta Mameledžija-Demir iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti