Općina Centar nastavlja pomagati održivi povratak

U budžetu za 2019. godinu Općina Centar Sarajevo je izdvojila finansijska sredstva za Program održivog povratka koja se dodjeljuju općinama, vjerskim institucijama i pojedincima za sufinansiranje rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i obnovu vjerskih objekata, te pojedincima povratnicima za sanaciju stambenih jedinica, pomoćnih objekata ili nabavku opreme i materijala za poljoprivredu.

S tim u vezi, u prostorijama Općine Centar je u utorak, 9. jula 2019. godine upriličeno potpisivanje ugovora između načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i predstavnika opština Jezero i Rogatica, zatim vjerskih institucija: Medžlisa Islamske zajednice Jajce – džemat Jezero, Srpske pravoslavne Crkvene opštine u Jezeru, Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak – džemat Duhri, Medžlisa Islamske zajednice Vareš i Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor, te pojedinaca iz opština Rogatica, Trnovo i Jajce kojima Općina Centar dodjeljuje sredstva za pomoć održivom povratku u ukupnom iznosu od 51 hiljadu konvertibilnih maraka.

 

Raspodjela ovih sredstva iz budžeta Općine Centar vrši se na osnovu javnog poziva za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka a dodjeljuju se općinama, nevladinim organizacijama i pojedincima za sufinansiranje rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i obnovu vjerskih objekata te pojedincima povratnicima za sanaciju stambenih jedinica, pomoćnih objekata ili nabavku opreme i materijala za poljoprivredu.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da ova lokalna zajednica već dugi niz godina iz budžeta izdvaja sredstva za pomoć održivom povratku, te da će u skladu sa mogućnostima, taj vid pomoći biti nastavljen i u budućnosti.

 

-Na ovaj način želimo povratnicima omogućiti stvaranje što ugodnijeg ambijenta za život. U skladu sa potpisanim ugovorima imate obavezu da nas obavijestite o namjenskom utrošku sredstava, istakao je Ajnadžić.

 

Gosti su izrazili veliku zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na pomoći koja im je, kako su istakli, izuzetno značajna.

 

Potpisivanju ugovora u ime Općine Centar prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik načelnika Osmo Babić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti