Ispraćeni posmrtni ostaci 33 ubijenih Srebreničana

U prisustvu nekoliko hiljada građana Sarajeva te predstavnika svih nivoa vlasti i diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini danas je ispaćena tužna povorka s posmrtnim ostacima 33 novoidentifikovane žrtve genocida u Srebrenici, koja je stigla iz Visokog.

Ukop žrtava velike srebreničke tragedije, od kojih je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija 84 godine, biće organizovan 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Potočari.

 

Među okupljenima u Sarajevu koji su ispratili tijela žrtava prema Srebrenici su također bili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, američki ambasador u BiH Eric Nelson, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović...

 

U ovom tužnom ispraćaju kolone koja se zadržala kod zgrade Predsjedništva BiH su također učestvovali i predstavnici Općine Centar predvođeni načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, a među kojima su bili sekretar Općine Jasna Beba i savjetnik načelnika Mustafa Resić. Volonteri i uposlenici Općine Centar koji ove godine aktivno učestvuju u organizaciji ukopa žrtava 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Potočari, su također ispratili povorku sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana.

 

Povorka se kratko zaustavila i na Markalama, nakon čega je krenula prema Memorijalnom centru Potočari gdje će se klanjati dženaza i obaviti ukop žrtava. Sve žrtve su iz sela Slijeplje i Kamenica. U tabutima u kojima se nalaze dijelovi pronađenih žrtava genocida u Srebrenici 11. jula 1995. godine nema nijedno kompletirano tijelo već samo ostaci pronađeni u masovnim grobnicama širom Bosne i Hercegovine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti