U Centru kulture i mladih počinje škola lutkarstva

Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna sredstva za realizaciju besplatnih projekata za mlade. Ova lokalna zajednica u okviru Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ čiji je i osnivač, dugi niz godina kvalitetno planira kako da mladi provedu svoje slobodno vrijeme, ustupajući im na raspolaganje prostorije, tehničke mogućnosti i stručnu podršku kroz projekte iz domena obrazovanja i kulture.
U Centru kulture i mladih počinje škola lutkarstva

Još jedan u nizu projekata jeste i škola lutkarstva koja će se održavati u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar u Jelićevoj 1. Svrha radionice je okupljanje mladih te njihovo poučavanje o lutkarstvu, lutkarskoj animaciji, izradi lutki, lutkarskoj igri, lutkarskoj improvizaciji, elementima glume i scenskog nastupa.

 

Upis u školu lutkarstva će trajati do 14. jula 2019. godine, dok će prijemni čas biti održan 15. jula. Radionicu koja će trajati tri mjeseca vodi Sabit Agić.

 

Lutkarstvo je kompleksna umjetnost koja objedinjuje potrebne vještine raznih vidova djelatnosti, kako umjetničkih tako i zanatskih vještina koje su nam često potrebne u svakodnevnom životu.

 

Da bi kreirali lutku potrebno je prethodno idejno likovno uobličavanje početne ideje, dakle crtež. Lutka je trodimenzionalna i samim time je u formi skulpture. Sama lutka, bez obzira na ljepotu i kvalitet izrade ne znači mnogo ako nije osmišljena njena animacija.

 

Kvaliteti lutkarskog prikaza doprinose i glumačke sposobnosti animatora, dakle govor, kretanje na sceni, koncentracija, komunikacija sa publikom, dočaravanje emocionalnog stanja lika. Animator često mora primijeniti plesne vještine u scenskom nastupu.

 

Dodatane informacije mogu se dobiti putem telefona: 33 232 595 ili putem e-mail-a: info@centarkulture.ba.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti