Iz budžeta Općine Centar dodijeljeno 102.000 KM vjerskim zajednicama

U utorak, 9. jula 2019. godine u Općini Centar Sarajevo načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je protokole i zaključke sa predstavnicima vjerskih zajednica kojima Općina Centar dodjeljuje budžetska sredstva za obnovu vjerskih objekata (80.000 KM), kao i za programske aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika u 2019. godini (22.000 KM).

Od pomenutog iznosa u okviru granta vjerskim institucijama za obnovu vjerskih objekata, koji se raspoređuje putem Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama, a prema utvrđenim kriterijima, 66 hiljada konvertibilnih maraka dodijeljeno je Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo. Ova donacija će biti utrošena za: kupovinu pametne table za džamiju Nahorevo (3.000 KM); sanaciju mekteba džamije na Soukbunaru (5.000); izradu glavnog projekta za džamiju na Kromolju (4.000); konzervatorsko-restauratorske radove na Alipašinoj džamiji (10.000); konzervatorsko-restauratorske radove na džamiji Magribija (7.000); sanaciju krova na džamiji Jezero (10.000); opremanje prostora za druženje omladine u Donjim Velešićima (7.000); zamjenu poda u džamiji Bardakčije (10.000) te izgradnju Rifaijske tekije (10.000).

 

Iznos od 5.000 KM dodijeljen je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za obnovu dijela kompleksa u Muzeju stare pravoslavne crkve. Isti iznos izdvojen je i Jevrejskoj opštini Sarajevo za sufinansiranje krečenja radnih prostorija, hodnika, nus prostorija i velike sale, te manje popravke na oštećenim dijelovima zidnih površina. Iznos od 4.000 maraka izdvojen je Franjevačkom samostanu Svetog Ante u Sarajevu za adaptaciju i sanaciju soba i kupatila, krečenje zidnih i stropnih površina, izmjenu vodovodnih instalacija i opremanje kuhinjskog prostora.

 

Pored sredstava izdvojenih za obnovu vjerskih objekata, danas su dodijeljena i sredstva za programske aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika u 2019. godini. Za potrebe Islamske zajednice u BiH izdvojeno je 12.000 KM i to Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo za sufinansiranje organizacije bajramskog koncerta „Bajram dođe, mirišu avlije“ te manifestacije „Selam, ya Resulallah“, a za obilježavanje bajramskih praznika 2.000 KM. Jevrejskoj opštini Sarajevo izdvojeno je 2.000 KM za obilježavanje Pesaha, a isti iznos izdvojen je i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za proslavu Vaskrsa i svete Tekle, nabavku cvijeća, uređenje, čišćenje i ukrašavanje crkvenog kompleksa. Župnom uredu Presvetog srca Isusova i Župnom uredu sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu za obilježavanje Uskrsa dodijeljeno je po 2.000 KM.

 

Uz riječi dobrodošlice u Općinu Centar načelnik Ajnadžić je izrazio opredijeljenost za nastavak dobre saradnje ove lokalne zajednice sa vjerskim institucijama.

 

-Svi zajedno trebamo graditi multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti, poručio je Ajnadžić.

 

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su se Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na sveukupnoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica izrazivši uvjerenje da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljeni i ubuduće, te svesrdno podržali prijedlog za realizaciju zajedničkih projekata.

 

Današnjem potpisivanju u ime Općine prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik načelnika Osmo Babić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, te predstavnici Komisije Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama na čelu sa predsjednikom Bekirom Šuškom.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti