Općina Centar podržala projekt „Čepoćilim“ koji će biti postavljen na Ciglanama

Umjetnički eksponat ''Čepoćilim'' koji je napravljen od plastičnih čepova kao mozaik sa šarom bosanskog ćilima bit će postavljen kao stalna postavka na Ciglanama kod kosog lifta u ulici Husrefa Redžića.
Općina Centar podržala projekt „Čepoćilim“ koji će biti postavljen na Ciglanama

Svečana promocija projekta je u ponedjeljak, 8. jula 2019. godine u 14 sati.

 

Općina Centar na čelu sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem je dala podršku ovom projektu iskazujući i na taj način opredjeljenje za zaštitu i čuvanje okoliša.

 

Projekt ''Čepoćilim'' je urađen sa ciljem redukcije ambalažnog otpada i njegove reupotrebe, kroz umjetnost promovišući kulturnu baštinu naše zemlje na jedan inovativan način. 

 

Idejni, kreativni i vizualni koncept osmislila je istaknuta slobodna umjetnica akademska grafička dizajnerica Alma Hrasnica Dervišević, predsjednica i osnivač Udruženja ''Green Art'' koje kroz umjetnost zagovara kvalitet života i budi pozitivan odnos prema okolišu.

 

-Uspjeli smo otpad pretvoriti u umjetnost i bosanski ćilim je rezultat toga. Htjeli smo na kreativan način uraditi nešto od otpada i ovo je njegova nova upotrebna vrijednost kroz ovakve projekte, ali i ideja drugima. Čovjek treba korigovati svoj odnos prema prirodi. Zaštita okoliša zahtijeva stalnu edukaciju građana o tome na koji način doprinijeti smanjenju otpada, održati čistom svoju neposrednu okolinu i o tome izgraditi svijest i savjest svih stanovnika planete Zemlje, kaže umjetnica Alma Hrasnica Dervišević i poziva sugrađane da se pridruže promociji ovog projekta koji će svakako biti i turistička atrakcija naše općine Centar i Kantona Sarajevo.

 

Projekt ''Čepoćilim'' započet je prije nekoliko godina, a napravljen je od oko 25.000 plastičnih čepova i prikazan u Sarajevu povodom Svjetskog dana reciklaže. U njegovoj izradi učestvovalo je više od 700 sugrađana.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti