Općina Centar i Ministarstvo privrede KS nastavljaju projekt regulacije Koševskog potoka

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Harisom Bašićem i direktorom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem sporazum o sufinansiranju projekta regulacije riječnih korita na području općine Centar.

Naime, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo izdvojilo je 2.768.216 KM za sufinansiranje regulacije riječnih korita i zaštitu od poplava na području Kantona Sarajevo za ovu godinu.

 

Sredstva su izdvojena na osnovu „Programa utroška finansijskih sredstava za regulaciju riječnih korita i zaštitu od poplava, vodosnabdijevanja i odvodnju voda“, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo.

 

Ministarstvo je, zajedno sa općinama, usaglasilo projekte iz oblasti regulacije riječnih korita II kategorije, za koje je izrađena projektna dokumentacija te pribavljena saglasnost i dozvole za njihovu realizaciju u 2019. godini.

 

Na osnovu sporazuma za regulaciju Koševskog potoka, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će izdvojiti 350.000 maraka.

 

Nadzor nad izvođenjem radova provodit će Zavod za izgradnju KS, dok će resorno ministarstvo pratiti realizaciju ovih projekata na terenu, ali i kroz dostavljenu dokumentaciju od Zavoda i općina.

 

Zahvaljujući projektu uređenja i regulacije Koševskog potoka koji Općina Centar realizuje godinama, stanovnici u naseljima oko korita potoka nemaju problema sa poplavama tokom velikih padavina. Općina Centar je za uređenje i sanaciju korita Koševskog potoka u posljednjih pet godina uložila više od 600.000 KM. Ulaganje u ovaj izuzetno značajan projekt za građane bit će nastavljeno i u narednom periodu.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti