Saradnja Općine Centar i Ambasade Narodne Republike Kine u BiH

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini NJ.E. Ji Ping u utorak, 2. jula 2019. godine je zajedno sa načelnikom Općine Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem posjetio Javnu ustanovu „Centar kulture i mladih Općine Centar“ gdje ih je ugostio direktor Armin Omerović.

Na sastanku je razgovarano o nekoliko projekata koji mogu biti realizirani u međusobnoj saradnji lokalne zajednice i ambasade, a sa ciljem unapređenja bilateralnih odnosa ove dvije prijateljske zemlje. Neki od projekata o kojima se razgovaralo su uređenje dijela parka na Betaniji koji bi bio nazvan parkom prijateljstva Bosne i Hercegovine i NR Kine, projekti iz oblasti kulture i umjetnosti, organizacija raznih manifestacija u cilju zbližavanja i upoznavanja različitih tradicija i kultura.

 

Ambasador Ping je naglasio da mu je izuzetno drago što je Općina Centar ostvarila saradnju sa Narodnom Republikom Kinom, te kazao da stoje na raspolaganju za razmjenu iskustava na svim područjima.

 

-Ambasada Narodne Republike Kine je otvorena za svaki vid saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Nadamo se budućoj saradnji u održavanju kulturnih događaja u Centru kulture i mladih Općine Centar, a kako bi građanima predstavili kinesku kulturu i tradiciju. Nakon što su mi predstavljene aktivnosti koje se realiziraju u ovom centru mislim da bi bilo interesantno uvesti kurs Tai Chia, drevne kineske vještine specifičnih pokreta, koja dovodi do jedinstva i ravnoteže uma i tijela kroz pokret svih dijelova tijela kao cjeline, kazao je Ping.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima sa Ambasadom Kine u BiH, te naglasio da su vrata Općine Centar otvorena za saradnju.

 

-Veliko mi je zadovoljstvo što je NJ.E. Ji Ping danas sa nama u prostorijama Javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar. Naša želja je da u budućnosti u ovom centru promoviramo duh kineske kulture i tradicije. Vrlo rado ćemo obezbijediti prostor kako bi se naši sugrađani upoznali sa drevnom kineskom vještinom Tai Chi, poručio je Ajnadžić.

 

Nakon sastanka u Centru kulture i mladih delegacija je obišla i lokalitet u parku Betanija gdje je planirano uspostavljanje zelenog kutka kao simbola prijateljstva između dvije zemlje.

 

-Zajedno ćemo ovdje saditi drveće i cvijeće i brinuti se da raste u miru, istakao je Ajnadžić, a ambasador Ping je izrazio želju da u dijelu parka Betanije budu zasađene kineske ruže.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti