Izmjene i dopune Regulacionog plana „Koševsko brdo“

U prostorijama Mjesna zajednice „Koševsko brdo“ načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, održao je sastanak sa stanovnicima Ulice Marija Mikulića.

Povod sastanka su planirane izmjene i dopune Regulacionog plana „Koševsko brdo“ za lokalitet koji je smješten na raskrsnici ulica Marija Mikulića i Antuna Hangija, na kojem je prvobitno bila planirana gradnja sportsko-rekreativnog centra za šta je svojevremeno bio zainteresovan i naš proslavljeni košarkaš Jusuf Nurkić.

 

-Kako ne postoji interes pravnih lica za postojeće plansko rešenje, organizovali smo današnji sastanak sa stanovnicima ovog dijela Koševskog brda kako bismo čuli vaše prijedloge i sugestije vezane za utvrđivanje vrste sadržaja koji treba planirati na ovoj parceli. Slažem se da tamo trebaju biti društveni sadržaji o kojima sa vama želim da razgovaram. Pored sportskog objekta, te društvenog sadržaja, planiramo ugraditi u novi plan i komercijalni dio koji će održavati ekonomsku opstojnost ovih sadržaja. Sa ovom problematikom sam upoznao nekoliko vijećnika Općinskog vijeća Centar koji stanuju na ovom području. Ovdje je predložena izgradnja objekta gdje bi na jednoj etaži bila smještena podzemna javna garaža, na drugoj etaži bi bila sportska dvorana dok bi na gornjem dijelu bio neki komercijalni ili društveni sadržaj poput ambulante ili apoteke, a to ćemo uskladiti sa vašim potrebama. Odustali smo od izgradnje objekta sa stanovima za mlade na ovoj lokaciji, jer po mišljenju stručnjaka iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo objekat ovakve vrste je suvišan jer je već velika gustoća naseljenosti na ovom području, a ovakve stanove planiramo graditi na Šipu i Poljinama. Ekonomska struktura buduće gradnje još nije utvrđena i u opciji su tri mogućnosti, da Općina Centar sama finansira izgradnju i poslije ponudi na tržištu, da idemo u partnerskom odnosu sa nekim ili treća varijanta je da putem javnog poziva odaberemo investitora pod određenim uslovima. Procenat izgrađenosti ove parcele će biti između 60 i 70 posto sa zelenom površinom oko novog objekta. Nakon usaglašavanja napravit ćemo idejno rješenje koje će građanima biti ponuđeno na uvid sa prezentacijom, objasnio je načelnik Ajnadžić prisutnim građanima.

 

Detalje oko postojećeg plana i procedure izrade novog plana odnosno izmjena i dopuna objasnila je Eldina Šehović, šefica Odsjeka za urbanizam i zaštitu okoliša Općine Centar.

 

–Na ovoj lokaciji, odnosno parceli koja je u vlasništvu Općine Centar i koja se nalazi na uglu ulica Marija Mikulića i Antuna Hangija, prema važećoj planskoj dokumentaciji planirana je gradnja sportskog objekta sa ukupnom površinom od 2.650 metara kvadratnih, dok je površina parcele na kojoj je planirana gradnja oko 1.492 matera kvadratna. Spratnost objekta je suteren sa prizemljem, kazala je  Šehović.

 

Kako je navedeno na sastanku sve svoje prijedloge i primjedbe građani mogu dostaviti putem članova Savjeta ove mjesne zajednice ili svaki radni dan direktno predati u prostorije Mjesne zajednice „Koševsko brdo“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti