Održana 39. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 27. juna 2019. godine održana je 39. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

Na početku sjednice svečanu izjavu je dao Jasmin Gazija (Socijaldemokratska partija) koji je dobio mandat vijećnika u Općinskom vijeću Centar umjesto Dragana Stevanovića (SDP) koji je izabran na novu dužnost.

 

Održavanje sportskih ploha i dječijih igrališta

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o povjeravanju održavanja sportskih ploha, igrališta i ''ciciban'' igrališta na području općine Centar za 2019. godinu koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju 15 dana.

Prema riječima načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, ovom odlukom se želi privremeno riješiti pitanje održavanja izgrađenih sportskih ploha i dječijih igrališta kao i onih koji će biti izgrađeni na Centru, s obzirom da smo svjedoci gotovo svakodnevnih devastacija terena i mobilijara u koji Općina Centar ulaže velika sredstva.

Prema predloženoj odluci, održavanje sportskih i dječijih igrališta povjerava se nadležnom komunalnom preduzeću, a ukoliko se ono izjasni da nema mogućnosti preuzeti obavezu redovnog održavanja za 2019. godinu, kao što je to učinilo KJKP ''Park'', održavanje se povjerava Centru za sport i rekreaciju – javnoj ustanovi čiji je osnivač Općina Centar. Za poslove održavanja izgrađenih sportskih ploha, igrališta i ''ciciban'' igrališta, uključujući i ona čija izgradnja je planirana za ovu godinu, će biti obezbijeđena raspoloživa sredstva u općinskom budžetu.

Vijećnici su uputili više prijedloga i sugestija koje će biti uzete u obzir prilikom izrade prijedloga odluke koji će biti na dnevnom redu julske sjednice Općinskog vijeća.

 

Nagrađene najbolje mjesne zajednice i savjeti

Na prijedlog Odbora za izbor najbolje mjesne zajednice i savjeta MZ, odnosno Komisije za mjesne zajednice i saradnju s općinama i gradovima Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izboru najbolje mjesne zajednice i savjeta MZ. Za tri najbolje mjesne zajednice na području Centra proglašene su ''Trg oslobođenja-Centar'', ''Bardakčije'' i ''Hrastovi-Mrkovići'' kojima će biti dodijeljene plakete za najbolju mjesnu zajednicu i novčane nagrade u iznosima 3.000, 2.000 i 1.000 KM.

Za tri najbolja savjeta mjesnih zajednica izabrani su savjeti MZ ''Koševo II'', ''Pionirska dolina'' i ''Soukbunar'' kojima će biti dodijeljene zahvalnice za najbolji savjet mjesne zajednice, kao i novčane nagrade u iznosima 1.000, 700 i 500 konvertibilnih maraka.

 

Na Džidžikovcu će biti spomen soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Općinsko vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Džidžikovac 3 (površine 74 m2, sa mjesečnim  iznosom zakupnine od 1 KM/m2) Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje će biti smještena spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Vijeće je dalo saglasnost zakupcu Hrvatskom kulturnom društvu ''Napredak'' za korištenje poslovnih prostorija u ulici Maršala Tita 56 – bivši kafe Imperijal (površine 172 m2) kao učešće u poslovno tehničkoj saradnji sa ''Badeco Adria'' d.d. iz Sarajeva s ciljem ponovnog otvaranja pomenutog ugostiteljskog objekta.

 

Na ovoj sjednici usvojen je Dokument okvirnog budžeta Općine Centar za period 2020-2022. godine (DOB). Dokument je pripremljen u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH i sadrži makroekonomske projekcije budžetskih sredstava i izdataka za naredne tri godine i predstavlja preliminarni nacrt budžeta za 2020. godinu sa početnim projekcijama budžeta za 2021. i 2022. godinu. Cilj DOB-a je da postavi strateški okvir za srednjoročno planiranje budžeta i da omogući povezivanje trogodišnjih projekcija rashoda sa srednjoročnim prioritetima Općine.

 

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu stanova, uz prihvaćeni amandman da Kantonalna javna ustanova ''Dom za djecu bez roditeljskog staranja'' Sarajevo ima pravo aplicirati za zakup stanova za smještaj štićenika koji navrše 18 godina. Izmjenama i dopunama Odluke se omogućava njena bolja i kvalitetnija primjena i jednostavnije procedure dodjele stanova u zakup.

 

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o načinu izvršenja nužnih popravki na zgradi koja će biti upućena u javnu raspravu u trajanju 15 dana.

Vijeće je donijelo rješenje za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađene garaže u ulici Obala Kulina bana 19.

 

Nakon što je Vijeće na 38. redovnoj sjednici donijelo odluku o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje jednog člana Općinske izborne komisije Centar s obzirom na činjenicu da je jednom članu OIK istekao mandat, na ovoj sjednici Općinskog vijeća doneseno je rješenje kojim se Komisija za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja ovlašćuje kao konkursna komisija za provođenje procedure po javnom oglasu za imenovanje jednog člana Općinske izborne komisije Centar.

 

Potrebnu podršku većine vijećnika na ovoj sjednici nisu dobili prijedlozi odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionih planova ''Čobanija'' – ulica Čobanija i ''Podgaj-Tekija'' – parcele k.č. 1537/1, 1537/2, 1537/3 i 1538/1, kao i o izmjeni Odluke o provođenju Regulacionog plana ''Ciglane''. Podršku većine vijećnika nije dobio ni Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za pretvaranje stanova u poslovne prostorije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti