Općina Centar za potrebe Federalne uprave civilne zaštite nabavila detektor za mine

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom u ponedjeljak, 24. juna 2019. godine u prostorijama Općine Centar potpisao ugovor o davanju na korištenje detektora za otkrivanje mina i bombi sa terenskim računarom, GPS sistemom i softverom.

Općina Centar je za nabavku ovako sofisticiranog aparata namijenjenog za specijalne zadatke otkrivanja neeksplodiranih ubojnih sredstava iz svog budžeta izdvojila 119.340 KM.

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom izjavio da je Općina Centar uvijek spremna pamoći u opremanju Federalne uprave civilne zaštite posebno kada je u pitanju deminiranje.

 

–Ukoliko sa ovom novom opremom uspijemo sačuvati samo jedan život od stradanja od mina i neeksplodiranih sredstava možemo reći da smo opravdali nabavku nove deminerske opreme, čime će se nabavka ovog uređaja isplatiti vrlo brzo. Ovo predstavlja samo nastavak naše saradnje sa Federalnom upravom civilne zaštite i radujemo se da će nova oprema pomoći našim deminerima koji se bave ovim opasnim i humanim poslom u otkrivanju mina i otklanjanju opasnosti za naše sugrađane, rekao je načelnik Ajnadžić nakon potpisivanja ugovora.

 

Direktor FUCZ Fahrudin Solak je ovom prilikom prezentirao prednosti doniranog detektora za mine marke “Vallon” – VX1, koji predstavlja najsavremenije sredstvo koje se danas koristi u svijetu za potrebe pronalaska neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

 

–Nabavljena oprema ima bolju osjetljivost i sa njom možemo pronaći sva minsko-eksplozivna sredstva do deset metara dubine. Poznato nam je da su tokom Drugog svjetskog rata na potezu od depoa Željezničke stanice do Rajlovca bacane avio bombe koje smo nalazili tokom proteklog perioda i koje ćemo lakše nalaziti uz pomoć ove opreme. Sa novom opremom smanjujemo materijalne troškove i potrebe za dodatnim ljudstvom i opremom, te znatno skraćujemo vrijeme pregledanja lokacije. Novi detektor omogućava digitalnu obradu podataka i prebacivanje na računar, što nam daje niz mogućnosti za njihovo korištenje, kazao je Solak i dodao:

 

-Općina Centar nam je 2017. godine također nabavila detektor sa georadarom i dva senzora, koji vrlo uspješno koristimo. Za nabavku aparata za deminiranje koji je Općina donirala Federalnoj upravi civilne zaštite u augustu 2017. godine izdvojeno je 67.860 KM. Najpoznatiji slučajevi u kojima je nabavljena oprema pokazala svoj puni potencijal jeste spašavanje dva šumara povrijeđena od mina na području općine Hadžići kada je uz pomoć novog uređaja obavljena njihova evakuacija u roku od 15 minuta, dok bi sa starim radarima trebalo više od dva sata. Također je nova oprema pomogla u pronalaženju masovne grobnice pod Igmanom gdje su bili zakopani ubijeni civili iz Hadžića. Tu su prvo pronađene čahure metaka ispod zemlje što je dovelo do zaključka da je na tom mjestu obavljena masovna egzekucija, što sa starim detektorima nije bilo moguće locirati, objasnio je direktor Solak.

 

Današnjem potpisivanju ugovora i primopredaji nove opreme su također u ime Općine Centar prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika za investicije i Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice - općinska službe koja je obavila proceduru nabavke novog uređaja za deminiranje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti