Održano predavanje u Centru za zdravo starenje

U saradnji Zdravstvenog savjeta općine Centar i Udruženja „Majka i dijete- Bombon“, u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo (Maršala Tita 12), održano je predavanje na temu „Stiže nam beba“, sa ciljem da se ženama putem edukacije pruži podrška u društvu.

Građenjem pozitivnog stava prema trudnoći, jačanjem samopouzdanja da će trudnica biti uspješna majka, upućivanje na grupe podrške i edukacije su smjernice u pružanju pomoći mladim majkama.

 

Predsjednica UMDB Alma Hodžić Badić, pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti da se na jednom mjestu okupi veliki broj budućih roditelja i da im se prenesu korisni savjeti i ulije snaga.

 

Predavanje ima za cilj podršku očuvanja porodice, povećanja nataliteta i razvoja zdravog društva, te stvaranja uslova za edukaciju svih trudnica i majki.

 

Direktorica organizacione jedinice Institut za majku i dijete pri Udruženju „Majka i dijete – Bombon“ i psiholog Belma Šoljanin radi na jačanju mentalnog zdravlja mladih majki, te je na predavanju budućim roditeljima dala savjete kako se adaptirati na novog člana i kako prevenirati depresiju, dok je Amra Hadžimusić, magistar zdravstvene njege, mladim roditeljima dala smjernice kako se ponašati u prvim danima kod kuće sa prinovom.

 

Također, prisutnima su se obratile i pedijatar pulmolog dr. Selma Dizdar koja je održala kratku obuku kako reagovati u hitnim situacijama kod beba i djece dok ih je dr. Anisa Bajramović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo upoznala sa značajem imunizacije od prvog dana života.

 

Dr. Salko Pašović, predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Centar je istakao značaj ovakve saradnje.

 

Radionici je prisustvovalo oko 50 učesnika.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti