Obilježen Dan odbrane Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč

Na platou Golog brda u subotu 8. juna 2019. godine održana je centralna manifestacija Dan odbrane Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

Manifestaciji je pored predstavnika više nivoa vlasti prisustvovao veliki broj sugrađana, te saboraca i učesnika u odbrani ovog grada i države tokom proteklog rata. Na početku prisutni su učenjem Fatihe, minutom šutnje i na drugi prigodan način se prisjetili svih šehida in poginulih boraca koji su dali svoje živote za odbranu ovog grada i države Bosne i Hercegovine. U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina, te Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvena pitanja Općine Centar.

 

Nakon historijskog časa prisutnima su se obratili načelnici općina Novog Grada, Novog Sarajeva i Vogošće, Semir Efendić, Nedžad Koldžo i Edin Smajić. Također je svoje kratko obraćanje imao i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na kraju manifestacije upriličena je dodjela najvećih pojedinačnih i kolektivnih priznanja  „Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo“.

 

Pojedinačno priznanje je uručeno Esadu Heći iz Sarajeva, komandantu 1. bataljona 2. Viteške motorizovane brigade za izuzetne zasluge  u odbrani Općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovine, dok je  kolektivna "Zlatna plaketa" dodijeljena 5. motorizovanoj brigadi Prvog korpusa ARBiH. Posthumno plaketa je dodijeljena rahmetli Zami Dučiću, dobitnika ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Nakon protokolarnog dijela upriličen je prigodan program, koncert patrotskih pjesama u izvedbi članova nekadašnje umjetničke vojne čete.

 

Na ovaj dan 1992. godine u akciji jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, oslobođeno je brdo Orlić, te plato na Žuči. Nevjerovatan je uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti