Potpisani ugovori za finansiranje projekata boračkih udruženja

U Općini Centar u ponedjeljak, 3. juna 2019. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovore sa predstavnicima devet boračkih organizacija o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata.

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić je istakao opredjeljenje lokalne zajednice da podržava projekte koji doprinose poboljšanju kvaliteta života pripadnika boračke populacije, uključujući socijalne pomoći, obrazovanje i prekvalifikaciju, zdravstvenu rehabilitaciju, kao i njegovanje tradicija odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

 

-Imajući u vidu težak ekonomsko socijalni položaj boraca i njihovih porodica i nedovoljnu brigu društva za njihove brojne probleme i potrebe, Općina Centar Sarajevo u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji, najzaslužnijoj za današnju slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, dugi niz godina redovno iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva kako bi im pružila podršku i razne vrste pomoći. U općinskom budžetu za 2019. godinu za tu namjenu obezbijeđeno oko 700 hiljada konvertibilnih maraka. Pri tome za finansiranje projekata i programa boračkih udruženja izdvojeno je oko 360 hiljada maraka, a ta sredstva su raspoređivana putem Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja i to na osnovu javnog poziva, pojasnio je Ajnadžić.

 

Općina Centar je 15. aprila 2019. godine raspisala javni poziv udruženjima boračke populacije sa njenog područja za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz općinskog budžeta u 2019. godini. Javni poziv je objavljen u listu „Dnevni avaz“ i na općinskoj web stranici i bio je otvoren 15 dana.

 

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 309.687 KM, a isplata za prva dva kvartala će iznositi 154.843.

 

Ugovore su potpisali predstavnici boračkih organizacija i udruženja: Udruženje boraca „Patriotska liga“ (30.000 KM), Udruženje boraca dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ (28.679 KM), Udruženje organizatora otpora, veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branilaca „Bosnae- Zelene beretke“ (27.624 KM), Udruženje ratnih vojnih invalida (60.000 KM), Organizacija porodica šehida i poginulih boraca (59.317 KM), Udruženje maloljetni borci odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine (25.370 KM), Udruženje jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ (69.247 KM), Udruga umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO (5.400 KM) i Udruženje boraca i invalida „Prve patriote“ (4.050).

 

Potpisivanju ugovora su prisustvovali predstavnici Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja na čelu sa predsjednikom Dževadom Jusićem.

 

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ramiza Šejto se zahvalila načelniku Ajnadžiću i Općini Centar.

 

- Koristim ovu priliku da se zahvalim načelniku Ajnadžiću na podršci koju nam godinama pruža kao i članovima Komisije za boračka pitanja. Ova sredstva ćemo iskoristiti kako bi realizovali niz projekata koji su namijenjeni članovima našeg udruženja, odnosno porodicama šehida i poginulih boraca, kazala je Šejto.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti