Održana 38. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 30. maja 2019. godine održana je 38. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Stipendije za 441 srednjoškolca i studenta

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izboru nadarenih učenika i studenata za dodjelu stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović'' u školskoj/akademskoj 2018/2019. godini. Stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno će za deset mjeseci nastavne godine dobiti 148 srednjoškolaca, a po 100 KM mjesečno 129 studenata sa visokim prosjekom ocjena. Za ove stipendije je u općinskom budžetu obezbijeđeno 230.000 KM, a predloženo je da se pokušaju iznaći sredstva i za ostale učenike i studente koji ispunjavaju uslove. 

 

Vijeće je na ovoj sjednici donijelo i Odluku o izboru učenika i studenata koji se školuju u otežanim uslovima za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2018/2019. godini. Po tom osnovu stipendije od 80 KM mjesečno će dobiti 58 učenika srednjih škola, a po 100 KM mjesečno 106 studenata. Za realizaciju ove odluke u budžetu Općine je obezbijeđeno 176.000 konvertibilnih maraka.

 

Stvaranje uslova za otvaranje ambulante porodične medicine u Nahorevskoj ulici

Općinsko vijeće je dalo ovlaštenje općinskom načelniku za sporazumni raskid ugovora o zakupu poslovne zgrade u ulici Nahorevska 103, površine 279 m2, gdje je planirano otvaranje ambulantne porodične medicine. Raskidom ugovora Općina Centar se kao zakupodavac obavezuje da zakupcu NELT d.o.o. Istočno Sarajevo isplati 150.000 KM na ime finansijskog obeštećenja za preostali period korištenja poslovne zgrade do 99 godina, odnosno još 63 godine po ugovoru, kao i za njihova ulaganja u ovu poslovnu zgradu.

 

Imajući u vidu da već duži vremenski period postoji potreba stanovništva sa mjesnog područja Pionirska dolina za otvaranjem ambulante porodične medicine, što potvrđuje i peticija 619 građana, Općina Centar je kao rješenje tog problema prepoznala u mogućnosti korištenja pomenute zgrade za ambulantu porodične medicine koju bi za tu namjenu ustupila Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo po cijeni zakupnine od 1 KM/m2 mjesečno.

 

Za pomoć općinama i gradovima pogođenim poplavama 300.000 KM

Na prijedlog općinskog načelnika Općinsko vijeće je usvojilo odluku da se iz općinskog budžeta dodijeli 300 hiljada konvertibilnih maraka općinama i gradovima na području cijele Bosne i Hercegovine za pomoć u saniranju šteta od poplava u maju ove godine. Ova sredstva će biti raspoređena u skladu sa procjenom i stanjem o pričinjenoj materijalnoj šteti, kao i dostavljenim zahtjevima i to za sanaciju klizišta, oštećenih objekata infrastrukture, nabavku opreme za ispumpavanje vode i isušivanje prostora i slično. Kolegij Općinskog vijeća će formirati delegacije koje će, zajedno sa predstavnicima općinskog načelnika, posjetiti te općine i gradove i uručiti im ugovore o dodijeljenoj pomoći.

 

Izmjene i dopune regulacionih planova

Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune Regulacionog plana ''Bjelave- Čekaluša'' zamjena građevinskog fonda za stambeni objekat u ulici Bjelave, sa pripadajućom odlukom o provođenju izmjena i dopuna RP. Izmjenama i dopunama ovog planskog dokumenta stvaraju se planski preduvjeti za zamjenu građevinskog fonda za stambeni objekat u ulici Bjelave na parceli k.č. 1081 K.O. Sarajevo IV, odnosno za izgradnju novog stambenog objekta sa dva sprata.

 

Na ovoj sjednici usvojena je Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Bjelave-Čekaluša'' – k.č. 1103 K.O. Sarajevo IV. Izmjenama i dopunama se stvaraju planski preduvjeti za izgradnju novog (zamjenskog) objekta kolektivnog stanovanja u ulici Armaganuša 6 većih horizontalnih i vertikalnih gabarita od onih utvrđenih Planom, a maksimalne spratnosti do tri etaže.

 

Također je usvojena Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Bjelave-Čekaluša'' – stambeni objekat kolektivnog stanovanja na parceli k.č. 1395 i 1396 K.O. Sarajevo IV. Izmjenama i dopunama se stvaraju planski preduvjeti za izgradnju novog (zamjenskog) stambenog objekta maksimalne spratnosti do dva kata, a uz saglasnost Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

 

Vijeće je usvojilo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Podgaj-Tekija'' (objekti na parcelama k.č. 1607/1, 1624 i 1618 K.O. Sarajevo VIII) u cilju stvaranja planskog preduvjeta za zamjenu građevinskog fonda, odnosno izgradnju novih objekata većih horizontalnih i vertikalnih gabarita od onih utvrđenih sadašnjim planom.

 

Općinsko vijeće je donijelo rješenje za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenog stambenog objekta u ulici Nedžada Mušića 25.

 

Park kod BKC će se zvati po heroini Jeleni Vitas

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na prijedlog da se park preko puta Bosanskog kulturnog centra, na uglu ulica Ćemaluša i Branilaca Sarajeva, nazove po heroini Jeleni Vitas.

Ova inicijativa je dobila podršku zbora građana MZ ''Trg oslobođenja-Centar'' na čijem području se nalazi park, kao i Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti i bit će upućena u dalju proceduru.

Gotovo zaboravljena sarajevska heroina Jelena Vitas bila je istaknuta učesnica Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu koju su zbog njenih antifašističkih aktivnosti uhapsile ustaške okupacione snage 1943. godine, a zatim deportovale u zloglasni logor Jasenovac gdje je i ubijena. Jelena Vitas je bila zarobljena sedam mjeseci u podrumu kraj pomenutog parka odakle je odvezena u Jasenovac. U Sarajevu je postojala ulica nazvana po njenom imenu, te se ovom inicijativom želi Jelena Vitas sačuvati od zaborava.

 

Poslovni prostori

Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Mula Mustafe Bašeskije 4 (dvorište), površine 26 m2, sa iznosom zakupnine od 6,72 KM/m2 mjesečno za umjetničku galeriju. Također je donesena odluka o dodjeli u dvogodišnji zakup, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, poslovnih prostorija u ulici Valtera Perića 2 (bez portala), površine 19 m2 (13,80 m2 kancelarijski i 5,20 m2 magacinski prostor) za obavljanje advokatske djelatnosti, sa cijenom zakupnine  8,40 KM/m2 za kancelarijski i 4,20 KM/m2 za magacinski prostor.

 

Shodno ranije usvojenom zaključku Općinskog vijeća, na ovoj sjednici je usvojena izmjena Poslovnika Općinskog vijeća Centar kojom je povećan broj članova Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja sa sedam na devet. Shodno tome usvojena je odluka o izboru vijećnika Nuke Grebovića i Edina Abdurahmanovića za članove pomenute komisije.

 

Usvojena je inicijativa da se Komisiji za statut i propise uputi prijedlog da se Poslovnikom propiše da Općinsko vijeće ubuduće ima tri dopredsjedavajuća Vijeća različite nacionalnosti, kao i prijedlog da Komisija za poslovne prostorije i Komisija za obrazovanje ubuduće imaju status stalnog radnog tijela Općinskog vijeća.

 

Vijeće je donijelo odluku o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje jednog člana Općinske izborne komisije Centar s obzirom na činjenicu da je jednom članu OIK istekao mandat.

 

Općinsko vijeće je usvojilo Registar budžetskih korisnika Općine Centar za 2020. godinu. Odlukom o uspostavi registra budžetskih korisnika Općine Centar ovaj registar se objavljuje svake godine, najkasnije do kraja maja, za narednu budžetsku godinu. Usvojen je i Periodični finansijski izvještaj o budžetu za prvi kvartal ove godine.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o trogodišnjem i godišnjem planiranju, monitoringu i izvještavanju u FBiH, sa prezentacijom strukture implementacijskih dokumenata. Riječ je o novom načinu razvojnog planiranja i upravljanja razvojem u jedinicama lokalne samouprave koje proističu iz Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH i podzakonskih akata.

 

Vijeću je predočena Informacija o zahtjevima za priznavanje prava na refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretninama ili plaćenog poreza na dodanu vrijednost za podršku stambenom zbrinjavanju mladih. S obzirom na ograničena budžetska sredstva u iznosu 50.000 KM, ovo pravo za sada može ostvariti prvih deset prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove, a  predloženo je da se iznađu budžetska sredstva i za ostale prijavljene kandidate koji ispunjavaju uslove za refundiranje dijela troškova poreza kod kupovine stana.

 

 

Na ovoj sjednici Vijeća usvojene su predložene izmjene i dopune Godišnjeg plana i programa rada Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar za 2019. godinu, prema kojima se na prvobitno planirana ukupna sredstva dodaje 55.508 KM neutrošenih sredstava iz prethodne godine, tako da zbog povećanog obima posla, multimedijalnih programa i uspješne realizacije planiranih projekata, ukupna sredstva iznose 587.300 KM, što je za 14,15% više u odnosu na ranije usvojeni plan.

 

Usvojene su izmjene Odluke o popuni savjeta mjesnih zajednica Općine Centar, prema kojima se dužnosti člana Savjeta MZ ''Mejtaš-Bjelave'' razrješava Besim Imamović i umjesto njega imenuje Ševala Dizdarević, a također se dužnosti člana Savjeta MZ ''Soukbunar'' razrješava Merzija Delalić i na tu dužnost imenuje Nezir Salkić.

 

Vijeću je predočena Informacija o namjeri Republike Austrije o mogućoj kupovini objekta u kojem je smještena austrijska ambasada u ulici Džidžikovac 7. Također je predočena i Informacija o načinu rješavanja zateznih kamata sa pravnim i fizičkim licima sa kojima Općina ima sporazum odnosno obiligacioni odnos, a u skladu sa zakonom.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti