Završena dvodnevna konferencija „Obrazovanje kroz aktivizam mladih u procesu izgradnje mira“

Konferencija pod nazivom „Obrazovanje kroz aktivizam mladih u procesu izgradnje mira“, koju su organizovali Općina Centar i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u prostorijama Doma mladih na Skenderiji, nastavljena je drugog dana nizom zanimljivih predavanja za prisutne koje čine mladi od 16 do 29 godina i dolaze iz 56 općina iz cijele Bosne i Hercegovine.

O „Značaju društvenih mreža u omladinskom organizovanju„ učesnicima je govorila Dajana Cvjetković, dok je predavač Ermin Hajder govorio o „Razumijevanju kao preduslovu uspješnog aktivizma“. Također su za učesnike konferencije tokom dana organizovani paneli na teme „Šta nas motiviše/spriječava da budemo volonteri/ke i aktivisti/kinje?“, kao i „Modaliteti učešća mladih u procesima donošenja lokalnih politika“.

 

I danas je na konferenciji bio prisutan načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, kao domaćin susreta, koji je na ovaj način pokazao zainteresovanost da pokrene omladinu iz lokalnih zajednica za pravljenje boljih društvenih uslova.

 

-Nadam se da ste naučili dovoljno da budete visoko kreativni u poslu o kojem ste razgovarali protekla dva dana. U planu imamo pravljenje Centra izvrsnosti Općine Centar koji treba biti otvoren uskoro i koji će na jednom mjestu koncentrisati sve odlične stvari i provjerene dobre prakse koje dolaze iz zemalja regije i Evrope. Vi ste jako bitna karika ove zemlje u tranziciji prema Evropskoj uniji, tačnije vaša iznimna motivacija da napravite projekte prema EU i povučete finansijska sredstva koja možemo iskoristiti za unapređenje naših lokalnih zajednica. Svi skupa možemo puno više uraditi na tom putu. Mi u Općini Centar smo iznimno motivisani kada je riječ o povlačenju sredstava iz pomenutih fondova. U partnerskom odnosu sa Gradom Zagrebom, Ptujem i Slovenskom Bistricom radimo na povlačenju sredstava iz evropskih fondova. Za sve zainteresovane su otvorena vrata da se kao partneri priključe našim naporima. Budite dobri autoriteti koji će u budućnosti praviti bolje rezultate i efekte za vašu lokalnu zajednicu i cijelu državu BiH koja treba i mora biti članica Evropske unije, poručio je Ajnadžić.

 

Na današnjoj konferenciji su u ime Općine Centar također bili prisutni savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti