Boračka udruženja učestvuju u treningu za izradu projektnih prijedloga prema LOD metodologiji

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem u saradnji sa Udruženjem „Idea“ organizirala je obuku za izradu projektnih prijedloga prema LOD metodologiji.

U trodnevnoj obuci koja se održava u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar u Jelićevoj učestvuje deset boračkih udruženja sa područja ove lokalne zajednice.

 

Cilj treninga je pružiti predstavnicima boračkih udruženja dodatna znanja o upravljanju projektnim ciklusom kako bi mogli sa kvalitetno osmišljenim i napisanim projektnim prijedlozima aplicirati na javne pozive koje raspisuje Općina Centar, ali i na pozive drugih, domaćih i međunarodnih donatora.

 

Podsjećamo da je Općina Centar zajedno sa još 20 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine pristupila projektu Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD.

 

Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar kazala je da je trening organiziran sa ciljem da predstavnici boračkih udruženja unaprijede svoja znanja i steknu vještine pisanja projekata u skladu sa LOD metodologijom.

 

-Cilj LOD metodologije je raspodjela budžetskih sredstava kako bi se što korisnije (efektivnije i efikasnije) i transparentnije izvršio prenos sredstava na organizacije civilnog društva. Jačanje lokalne demokratije – LOD svoj pristup bazira na iskustvima prethodnih projekata koje je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) provodio na polju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Jedan od osnovnih ciljeva ovog pristupa, nazvanog jednostavno LOD metodologija, jeste da se osigura kvalitet u procesima planiranja i provedbi projekata, te korištenju alata i dokumentacije za uspješnu provedbu i praćenje projekata i javne potrošnje fondova dodijeljenih organizacijama civilnog društva za pružanje usluga na lokalnom nivou, ali i druge relevantne aktivnosti koje provode u lokalnoj zajednici, istakla je Fazlić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti