Obilježen Dan Ahdname- velike povelje ljudskih prava

Pod pokroviteljstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji danas je u Hotelu Europa obilježen 28. maj- Dan zajedništva, ljudskih prava i slobodan u Bosni i Hercegovini, ali i 556. godišnjica Sultan Mehmed Fatihove Ahdname.

Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo „Bosfor“ iz Sarajeva i ove godine je ukazalo na značaj Ahdname sultana Mehmeda Fatiha naglašavajući da je ona najsvjetliji primjer poštovanja ljudskih prava i sloboda, multikulturalnosti, interkulturalnosti, zajedništva i tolerancije.

 

Na današnji dan prije 556 godina osmanski sultan Mehmed II Fatih je, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, bosanskim franjevcima na polju u Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu.

 

Fatih je Ahdnamu predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH, kao dokument kojim bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja.

 

Izdavanju Ahdname prethodio je čuveni govor gvardijana Bosanske franjevačke kustodije fra Anđela Zvizdovića, u kojem je od sultana Mehmeda zatražio garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obećavši mu pri tome da će biti "poštovan kao bosanski kralj". U znak poštovanja, sultan je svojim plaštom ogrnuo fra Anđela Zvizdovića.

 

Današnjem obilježavanju su prisustvovali mnogobrojni gosti, a Povelja Zlatna Ahdnama uručena je prof. dr Hasanu Baliću i profesoru Davidu Kamhi, dok su Povelju prijatelj Bosne dobili Opština Rožaje Sandžak, Crna Gora i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Esad Džudžo.

 

Manifestaciji je prisustvovao i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić kojem je prošle godine također uručena Povelja Zlatna Ahdnama.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti