Načelnik Ajnadžić otvorio dvodnevnu konferenciju „Obrazovanje kroz aktivizam mladih u procesu izgradnje mira“

U okviru projekta „Obrazovanje kroz aktivizam mladih u procesu izgradnje mira“ danas je pod istim nazivom započela dvodnevna konferencija u prostorijama Doma mladih Kulturno sportskog centra Skenderija.

Na konferenciji su učešće uzeli  predstavnici mladih od 16 do 29 godina iz 56 općina Bosne i Hercegovine. 

 

Projekt „Obrazovanje kroz aktivizam mladih kao put u procesu izgradnje mira“ ima za cilj uspostavljanje mreže mladih iz cijele BiH, edukovanje mladih da postanu aktivni u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, da omogući i podstakne mlade na zagovaranje, lobiranje, aktivizam i volonterizam kako bi mogli adresirati probleme koji ih se tiču.

 

Konferenciju je zvanično otvorio načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i istakao zadovoljstvo zbog doprinosa ovom važnom skupu posvećenom položaju mladih u našem društvu i državi Bosni i Hercegovini.

 

-Pitanje mladih u svakoj zemlji je pitanje njene budućnosti, jer bez visoko obrazovanih mladih ljudi sa zanimanjima koja traži dinamičan privredni i ukupan društveni razvoj nije moguće uhvatiti ritam razvoja ljudske civilizacije. Često se pitam tragajući za odgovorom nade kako organizirati osmišljen rad državnih i društvenih institucija sa odgovornošću da obezbijede pravne, materijalne, informatičko-tehnološke, sigurnosne i druge osnove koje će omogućiti da djeca ove zemlje imaju istinske motive da u svojoj domovini grade budućnost. Uvjereni da na tom planu i lokalna zajednica ima značajnu ulogu, mi smo u Općini Centar, polazeći od najviših dokumenata evropske zajednice u vezi sa položajem mladih, donijeli Strategiju za mlade Općine Centar Sarajevo za periodu 2014-2020. na osnovu koje smo razvili cijeli sistem mjera, aktivnosti i projekata. U tom kontekstu Općinsko vijeće je formiralo Komisiju za pitanja mladih kao stalno tijelo koje ima značajnu ulogu u kreiranju i donošenju politika za mlade. Zajedničkim radom Općinskog vijeća, Komisije za mlade i općinskog načelnika konstituirali smo budžet za mlade koji se realizira putem budžeta Općine za svaku godinu. S obzirom da će se na ovoj konferenciji razmatrati odnos lokalnih zajednica prema mladima u odnosu na mogućnosti koje pružaju evropski fondovi, možda je baš ovo prilika da istaknem jedan izuzetan, kreativan projekt koji Općina realizira sa UNDP-om. Razvili smo uspješan sistem izbora najboljih projekata koje kandidiraju nevladine organizacije i udruženja u skladu sa ciljevima, uslovima i kriterijima po LOD metodologiji. Značaj ovog projekta najbolje ilustruje činjenica da je njegova vrijednost u ovoj godini preko 500 hiljada maraka, što govori o mogućnostima da se kvalitetni projekti za mlade razvijaju odnosno kandidiraju i kroz druge oblike saradnje sa Evropskom unijom, njenim fondovima i posebno sa predstavnicima Evropske unije u BiH koji promoviraju ciljeve i vrijednosti ovakvih projekata za mlade u krilu evropske zajednice. Želim se stoga zahvaliti UNDP-u koji implementira ovaj projekt u Bosni i Hercegovini, sa uvjerenjem da će i ova konferencija motivirati naše prijatelje i kolege iz drugih sredina da koristeći naša kao i iskustva drugih lokalnih zajednica pokušaju realizirati svoje projekte za mlade, rekao je Ajnadžić.

 

Voditeljica projekta UNDP u BiH Alma Mirvić je izjavila da se ovaj zajednički projekt UNDP i UNESCO-a u BiH bavi izgradnjom društvene kohezije koja podrazumijeva izgradnju kvalitetnog dijaloga između građana i vlasti, izgradnju kvalitetnih veza između nas i prihvatanjem različitog u zajednici.

 

–Konferencija će tretirati temu aktivizma i volontiranja mladih, te njihove organizacije na lokalnom nivou i odnosa politika prema mladima. Pored Općine Centar mi kroz ovaj projekt realizujemo 23 programa u cijeloj Bosni i Hercegovini, kazala je Mirvić.

 

Na današnjoj konferenciji su govorili i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, kao i Ermin Hajder, Saša Marković, Amila Mujčinović, Dajana Cvjetković...

 

U ime Općine Centar konferenciji su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i njen zamjenik Mustafa Mulića, vijećnici Samir Fazlić, Velija Katica i Dževad Topić, kao i savjetnici općinskog načelnika Osmo Babić i Bećir Sirovina.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti