Potpredsjednica Federacije BiH posjetila Općinu Centar

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, zajedno sa saradnicima, posjetila je Općinu Centar gdje ju je ugostio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

Tokom posjete potpredsjednice Federacije ovoj lokalnoj zajednici razgovarano je o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje između ova dva nivoa vlasti s ciljem realizacije projekata od značaja za građane BiH.

 

Načelnik Ajnadžić se zahvalio na posjeti i iskazao nadu da će saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

 

Jedna od tema sastanka je bilo i pitanje obnove devastiranog objekta „Austrijske kuće“. Na ovom prostoru će se izgraditi objekat Evropske kuće kulture, za šta je potpredsjednica Federacije dala podršku načelniku Ajnadžiću.

 

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar na 1. vanrednoj sjednici održanoj 22. maja 2018. godine donijelo Odluku o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza radi osnivanja prava građenja u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta „Austrijske kuće“. Na ovaj sporazum je prethodno Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, a zaključen je između Općine Centar,  Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Prema odredbama ovog sporazuma, Općina Centar je nosilac prava građenja i investitor izgradnje objekta Austrijske kuće. Pravo građenja zasniva se na 99 godina, a za to vrijeme Općina neće plaćati mjesečnu naknadu za zemljište čiji je vlasnik Zavod za izgradnju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti