140 GODINA OD OSNIVANJA NAJSTARIJE ŠKOLE

Općina će finansijski podržati Muzej Prve gimnazije

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima i direktorom Javne ustanove Muzej „Alija Izetbegović“ Adnanom Žiškom, boravio je danas u prostorijama Prve gimnazije, gdje ih je ugostila direktorica škole Lejla Tuzlak.

Direktorica Tuzlak je u ime kolektiva Prve gimnazije poželjela dobrodošlicu predstavnicima Općine, te istakla da je Prva gimnazija najstarija škola u Bosni i Hercegovini sa dugom tradicijom.

 

Na sastanku je razgovarano o nastavku dobre saradnje između ove dvije institucije, a Općina Centar, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području.

 

Prva sarajevska gimnazija u svojoj zgradi je napravila muzej koji prikazuje njenu dugogodišnju historiju, ali i razvoj školstva u čitavoj BiH, a načelnik Ajnadžić je kazao da je veoma zainteresiran za rad školskog muzeja i da je spreman, u skladu sa mogućnostima Općine Centar, pomoći finansijski njegov rad.

 

- Došao sam prije svega da obiđem novi muzej, jer sam jako zainteresiran i bilo bi mi drago da tekovine odbrambeno oslobodilačkog rata 1992.-1995. imaju jednako ili još značajnije mjesto u odnosu na sve drugo iz prethodnog perioda, istakao je Ajnadžić.

 

Sastanku su prisustvovali pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, zdravstvenu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić, Predrag Slomović iz Službe za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj, te predsjednik Komisije za boračka pitanja Dževad Jusić, koji će staviti na raspolaganje sve ono što se može ponuditi kao rješenje uređenja Muzeja, u smislu važnih detalja, činjenica, fotografija, dok će direktor Javne ustanove Muzej „Alija Izetbegović“ Adnan Žiško participirati sa činjenicama iz savremene, moderne bosanskohercegovačke historije u odbrani Bosne i Hercegovine 1992.-1995.

 

Prva gimnazija u Sarajevu koja je u vrijeme osnivanja bila prva sekularna srednja škola u Bosni i Hercegovini, ove godine obilježava 140 godina od osnivanja.

 

Osnovana je 1879. godine ukazom tadašnje Zemaljske vlade po odluci cara Franje Josipa.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti