Gitarfest mladih BiH u Centru kulture i mladih krajem maja

Pod pokroviteljstvom Općine Centar krajem ovog mjeseca na sceni Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo biće održan 9. Gitarfest mladih BiH na kojem će nastupiti učenici iz Živinica, Prnjavora, Donjeg Vakufa, Goražda, Konjica, Bihaća, Travnika, Tuzle i Sarajeva.

Koncert učenika osnovnih i srednjih škola biće organizovan u petak 24. maja sa početkom u 18.30 sati, dok će radionice gitare biti organizovane u subotu 25. maja (od 10 do 12 sati). Gitarfest mladih BiH biće zatvoren koncertom vrhunskih umjetnika Boška Jovića (gitara), Belme Alić (violončelo) i Marka Simovića (violina) sa početkom u 21.30 sati. Ulaz na koncerte je slobodan.

 

Tim povodom je u srijedu 22. maja 2019. godine u prostorijama Centra u Jelićevoj ulici održana konferencija za medije gdje su organizatori pomenute manifestacije upoznali prisutne sa detaljima devetog po redu Gitarfesta.

 

-Cijeli mjesec maj smo proglasili Mjesecom mladih gdje smo imali veoma bogatu teatarsku i muzičku scenu. Na svim ovim dešavanjima, koja su bila besplatna, bilo je jako puno posjetilaca i tražila se karta više na čemu se zahvaljujemo vjernoj publici iz svih generacija koja posjećuje naša dešavanja. Naredne godine obilježit ćemo 55. godina našeg postojanja, za šta pripremamo bogat program. Svi učesnici najavljenog dešavanja dolaze iz gradova iz cijele Bosne i Hercegovine sa kojima smo potpisali memorandum o saradnji čime želimo pokazati da to nije samo mrtvo slovo na papiru. Osim najavljenih gostiju na Gitarfestu će nastupiti polaznici naše škole gitare, Muzičke akademije u Sarajevu, te iz nekoliko škola iz Sarajeva kao i predstavnici akademije Ake Hukelića. Preko 30 mladih ljudi će 24. maja u revijalnom dijelu pokazati svoje znanje sviranja na gitari, dok su naredni dan planirane radionice gitare koje će držati Predrag Stanković. Jako nam je važno da vrhunski umjetnici budu dio ovoga Centra, objasnio je Armin Omerović, direktor JU „Centar kulture i mladih općine Centar Sarajevo“, koji je ovom prilikom najavio narednu pozorišnu predstavu, te izložbu fotografija našeg proslavljenog fotografa Almina Zrne koja treba biti otvorena u junu ove godine u Foto galeriji Centra, kao i eko porodični dan koji će biti održan u Pionirskoj dolini početkom narednog mjeseca.

 

Kako je navela Belma Alić muzičarima puno znači još jedna nova scena na kojoj mogu svirati s obzirom da je u Sarajevu mali broj takvih prostora.

 

-Ova scena u Jelićevoj ulici za mene predstavlja budući koncertni prostor. Program koji ćemo izvesti je Betovenova kompozicija koncert za violinu i violončelo i Gulierova svita za violinu i violončelo, te ćemo izvesti kompoziciju inspirisanu sevdalinkom „Evo mome srcu radosti“, kazala je Alić.

 

Profesor gitare Boško Jović godinama je prisutan na ovoj manifestaciji kroz rad sa mladim ljudima.

 

-Ovo je prilika da sa našim sugrađanima podijelimo jedno lijepo muzičko veče gdje ćemo između ostalog izvesti i dvije kompozicije sa mog novog muzičkog materijala. Drago mi je da sam dio ove priče na kojoj se mladi druže i razmjenjuju svoja iskustva, izjavio je Jović.

 

Mnogi mladi gitaristi zahvaljujući ovoj reviji nastavili su svoje karijere kao uspješni muzičari na mnogim prestižnim akademijama širom svijeta. Mnogi su postigli zavidne rezultate na raznim takmičenjima.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti