Komemoracija povodom smrti profesorice Sabire Hadžović

U punom amfiteatru Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, danas je održan komemorativni skup povodom smrti profesorice Sabire Hadžović, prve poslijeratne guvernerke Kantona Sarajevo, koja je preminula u petak, 17. maja u 91. godini.

Hadžović je rođena u Trebinju 1929. godine. Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

 

Postavila je temelje kontrole kvaliteta lijekova u kompaniji Bosnalijek Sarajevo, a zatim je preuzela rukovođenje proizvodnjom lijekova kao tehnička direktorica u čijem djelokrugu su se nalazili i poslovi razvoja odnosno farmaceutskog istraživanja.

 

U periodu od 1990. do 2000. godine obnašala je dužnost dekanese Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Osnovala je i bila dugogodišnja predsjednica Farmaceutskog društva FBiH i Komore magistara farmacije, te pokretač naučnog časopisa Pharmacia.

 

Obnašala je dužnost predsjednice Izvršnog odbora Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te članice Upravnog odbora. Bila je predsjednica Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, članica Naučnog savjeta Bosnalijeka d.d. i predsjednica Komiteta za standarde ljekovitog i aromatskog bilja na nivou države Bosne i Hercegovine.

 

Hadžović je bila prva poslijeratna guvernerka Kantona Sarajevo. Bila je članica Svjetske lige humanista i predsjednica Odbora za zdravstvo ove organizacije. Aktivno je učestvovala u programu socijalne zaštite, prava i kulturnog prosvješćivanja žena kao predsjednica Udruženja MAK „Bosanka“ i članica Izvršnog odbora „Soroptimist“.

 

Dekan Farmaceutskog fakulteta prof. dr. Fahir Bečić je kazao da mu je izuzetna čast što je poznavao profesoricu i što je mogao mnogo da nauči od nje.

 

- Sa ponosom mogu da kažem da sam student naše drage profesorice Hadžović, od koje sam mnogo naučio, kako o životu tako i o samoj nauci, naučno- istraživačkom radu, odnosu prema mlađim kolegama i odnosu prema životu, istakao je Bečić.

 

U ime Općine Centar komemoraciji je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik Mustafa Resić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti