POTPISANI NOVI UGOVORI O DODJELI BUDŽETSKIH GRANTOVA

Nastavak podrške nevladinim organizacijama

U Općini Centar je organizovano potpisivanje protokola i uručenje zaključaka sa predstavnicima sedam karitativnih, sportskih i drugih udruženja iz Centra kojima su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 58.000 KM.

U ime Općine Centar protokole je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovo prilikom istakao da su udruženja i humanitarne organizacije kojima je Općina Centar odobrila nova sredstva za ovu godinu svojim radom i podnošenjem izvještaja opravdale dato povjerenje prethodnih godina.

 

–Kako ste upoznati od prošle godine smo prihvatili novi sistem dodjele sredstava nevladinim organizacijama po ReLOaD metodi kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kriteriji odabira projekata i odobravanje sredstava su pooštreni, ali su iznosi veći. Od ukupnog iznosa odobrenih sredstava Općina Centar finansira 30%, a Evropska unija 70%. Pored ovog projekta Općina Centar je objavila javni poziv za dodjelu sredstava za nevladine organizacije, koje finansiramo vlastitim sredstvima, objasnio je Ajnadžić.

 

Od humanitarnih organizacija ovom prilikom su potpisani protokoli sa predstavnicima Humanitarno pastoralne organizacije „Caritas“, te Udruge Humanitarno karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene „Kruh svetog Ante“ kojima je odobreno po 4.000 KM za pomoć u radu njihovih javnih kuhinja. Za Udruženje „Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa“  odobreno je 3.000 KM za putovanja u Den Haag u Holandiji na suđenja za ratne zločine, dok je Fondaciji „Za istinu, pravdu i dostojanstvo“ odobreno 40.000 KM za pravnu i drugu vrstu pomoći pripadnicima Armije RBiH sa područja općine Centar.

 

Načelnik Ajnadžić je također ovom prilikom potpisao i uručio zaključke o dodjeli finansijskih sredstava za tri organizacije. Radi se o Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH (3.000 KM), Udruženju zanatlija „Stari zanati Kantona Sarajevo“ (1.000 KM), te je odobreno 3.000 KM Košarkaškom klubu „Željezničar“.

 

U prvom krugu finansijske podrške za karitativne i zdravstvene ustanove, te druge nevladine organizacije, odnosno za podršku u radu i realizaciji projekata za 13 organizacija iz općinskog budžeta odobreno je 185.500 KM.

 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije, te Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, zdravstvenu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti