Trg ispred Pozorišta mladih dobio naziv ''Trg kulture - Jurislav Korenić''

Trg ispred sarajevskog Pozorišta mladih zvanično je dobio naziv ''Trg kulture - Jurislav Korenić''. Odluku o imenovanju ovog trga donijela je Skupština Kantona Sarajevo na 8. sjednici, održanoj 14. maja 2019. godine.

Inicijativu da se trg ispred Pozorišta mladih u ulici Kulovića 8 (na području Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'') nazove po velikom pozorišnom i tv reditelju, osnivaču Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS Jurislavu Koreniću koji je dao nemjerljiv doprinos teatarskom životu Sarajeva, pokrenuo je Kamerni teatar 55.

 

Prije usvajanja na Skupštini Kantona Sarajevo ova inicijativa je prošla svu propisanu proceduru tokom koje je dobila podršku zbora građana Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'', Komisije Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, kao i Općinskog vijeća Centar, te Komisije Skupštine Kantona Sarajevo za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti.

 

Podsjećamo da je u novembru prošle godine završeno uređenje ovog trga, što je jedan od značajnijih projekata koje je finansirala i realizirala Općina Centar u posljednje vrijeme.

 

Kako bi se prostor ispred Pozorišta mladih uredio kao trg, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je na zahtjev Općine Centar donijelo rješenje o uklanjanju javnog parkinga koji je tu godinama egzistirao. Nakon toga su urađene pripreme terena i izvršeni zanatsko-građevinski radovi, kao i asfaltiranje na dijelu trga površine 700 metara kvadratnih.

 

Za hortikulturno uređenje bilo je zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“. Na zelenoj površini od 400 metara kvadratnih postavljena je zemlja i travnato busenje. Također je postavljeno i sedam velikih žardinjera u koje su zasađene sadnice niskih stabala zajedno sa sezonskim ukrasnim cvijećem, postavljeno deset parkovskih klupa za odmor te četiri korpe za otpatke. Tokom obnove ovog trga također se vodilo računa o slijepim i slabovidnim licima za koje je od Kulovića ulice do Pozorišta mladih napravljena vodilica za njihovo nesmetano kretanje.

 

Idejno rješenje uređenja trga ispred Pozorišta mladih (pod nazivom „Via Vitae“ - Put života) je uradio student četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti – Odsjeka za grafički dizajn Ahmet Prošić.

 

Uređen prostor na ''Trgu kulture – Jurislav Korenić'', osim za odmor naših sugrađana, također služi i za igru i druženje, kao i za organizovanje umjetničkih performansa ili nekih drugih vidova zabave i edukacije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti