Finansijska podrška Općine Centar za još 55 porodilja

U nastavku projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12, u četvrtak 16. maja 2019. godine, upriličena je dodjela pomoći za 55 porodilja - stanovnica središnje sarajevske općine.

Riječ je o projektu Općine Centar koji se provodi od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za jednokratne novčane pomoći porodiljama obezbijeđeno je 150.000 KM.

 

U ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića prisutne je pozdravio njegov savjetnik Osmo Babić kazavši da je pomaganje porodiljama dugogodišnja praksa Općine Centar, a djeci i njihovim roditeljima poželio je dobro zdravlje i sreću.

 

- Nama je drago da na svijet dolazi nova snaga, roditelje treba stimulisati i mi evo iz godine u godinu to pokušavamo. Danas uručujemo jednokratne pomoći za 55 porodilja. Voljeli bi da nas mladi ne napuštaju, da ostaju ovdje u našoj državi i da budu zadovoljni, istakao je Babić.

 

Ovom prilikom 26 porodilja koje su postale majke po prvi put dobile su po 200 KM, 18 porodilja po 300 KM za rođenje drugog djeteta, njih 8 po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, a tri porodilje po 500 KM za rođenje blizanaca.

 

Jedna od dobitnica pomoći je Edina Ćerimović Drugovac, stanovnica općine Centar koja je dobila prvo dijete.

 

- Ova pomoć znači puno, troškovi života su preskupi, a dijete kada dođe sve je potrebno i svaka pomoć je dobrodošla. Općina Centar je jedna od rijetkih općina koja to prepoznaje. Jako mi je drago da nema razlike u finansijskoj podršci za majke koje su u radnom odnosu od onih koje nisu, kazala je Edina.

 

Ovaj projekat je samo jedna u nizu mjera koje poduzima ova lokalna zajednica kako bi poboljšala natalitet. S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u prošloj godini započela je i sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

 

Općina Centar će i u budućnosti nastaviti sa realizacijom projekata koji za cilj imaju poboljšanje nataliteta iako to nije u njenoj direktnoj nadležnosti.

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć porodilje podnose u roku od šezdeset dana od dana prijema Rješenja o ostvarenom pravu na porodiljsku naknadu. Zahtjev se podnosi putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1), a uz zahtjev je potrebno priložiti kopiju lične karte, izvode iz matične knjige rođenih za djecu, Rješenje o ostvarenom pravu na porodiljski naknadu, te kopiju tekućeg računa.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti