Započeli radovi na sanaciji vanjske hidrantske mreže u Centru

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ su na urgenciju Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar tokom proteklog perioda započeli sa radovima na obnovi vanjske hidrantske mreže.

- S obzirom na činjenicu da smo utvrdili da određeni broj vanjskih uličnih hidranata nije ispravno u slučaju izbijanja požara vatrogasci bi po nekoliko kilometara morali ići da ponovo napune cisterne. Time gube na vremenu koje je od krucijalnog značaja u slučaju pojave požara. Prilikom pregleda hidrantske mreže utvrdili smo da 76 hidranata nije u ispravnom stanju na području Centra. U saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“ napravili smo listu prioriteta obnove gdje su prvi na redu za obnovu hidranti kod objekata od javnog značaja. Do sada su radnici „Vodovoda i kanalizacije“ uspjeli obnoviti hidrante u ulicama Dalmatinska, Musala i Hamdije Kreševljakovića. Sada trenutno na redu za provjeru su hidranti oko stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu i Olimpijskog centra Zetra. Po okončanju obnove hidranata, osim DVD „Bjelave“, spisak svih lokacija ćemo dostaviti također i Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo što će im olakšati gašenje eventualnih požara, objasnio je Haris Aganović, viši stručni saradnik za protivpožarnu zaštitu, vatrogastvo i poslove operativnog centra Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar.

 

Općina Centar je u svom budžetu obezbijedila 60.000 KM za potrebe obnove vanjske hidrantske mreže. Obaveza održavanja hidrantske mreže u objektima kolektivnog stanovanja je u nadležnosti upravitelja zgrada, dok je za vanjsku hidrantsku mrežu nadležan KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti