Posjeta učenika osnovnih škola sa Centra ratnom Tunelu spasa

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar Služba za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar u saradnji sa Jedinstvenom organizacijom boraca „Unija veterana općine Centar“ i Fondom memorijala će za učenike 11 osnovnih škola sa Centra organizovati posjetu ratnom Tunelu spasa Dobrinja-Butmir.
Posjeta učenika osnovnih škola sa Centra ratnom Tunelu spasa

 

Kako je planirano utvrđenim rasporedom prva grupa učenika posjetit će Tunel spasa u petak 10. maja 2019. godine. U ovoj grupi su učenici devetih razreda iz osnovnih škola: „Isak Samokovlija“, „Katolički školski centar“, „Safvet-beg Bašagić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Hasan Kikić“. Druga grupa učenika završnih razreda, čiji će posjet biti organizovan u ponedjeljak 13. maja ove godine, dolaze iz sljedećih škola: „Alija Nametak“,  „Musa Ćazim Ćatić“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Hasan Kaimija“ i „Vladislav Skarić“.

 

Ovom prilikom će za 559 učenika iz Centra biti organizovan prevoz, te posjeta ratnom tunelu gdje je planiran obilazak dijela ratnog tunela i muzejske postavke, te projekcija kratkog dokumentarnog filma „Tunel - Tajna opsada Sarajeva“ . Također je planirano da za osnovce bude održan historijski čas o velikoj ulozi koju je ovaj tunel imao tokom posljednje opsade grada Sarajeva.

 

Sarajevski ratni tunel spasa napravljen je 1993. godine ispod aerodromske piste i povezivao je naselja Dobrinju i Butmir i bio je jedina komunikacija između opkoljenog grada i ostatka svijeta. Tunel je tokom opsade odigrao najvažniju ulogu u opstanku, prehrani stanovnika i odbrani grada i svjedoči o nevjerovatnoj borbi za odbranu Sarajeva i volji za životom. U tunelu, koji je dug oko 720 metara, a visok između 1,5 i 1,8 metara, postavljene su tokom 1994. godine tračnice po kojima su išla niska kolica, što je povećalo protok robe i ljudi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti