Svečano obilježen Dan Odreda „Soukbunar“

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje delegacije Općine Centar i boračkih udruženja su 3. maja 2019. godine kod spomen-obilježja „Debelo brdo“ u Trebevićkoj ulici započeli manifestaciju obilježavanja Dana Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“ čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva.

U obilježavanju godišnjice formiranja ove jedinice Armije RBiH učestvovali su i stanovnici Soukbunara, te učenici osnovnih škola „Hasan Kaimija“ i „Vladislav Skarić“.

 

Prisutnima se obratila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić koja je kazala da se historija nikada ne smije zaboraviti.  

 

–U ime Općinskog vijeća Centar i u svoje lično ime koristim priliku da vam čestitam Dan Općine Centar i Odreda Soukbunar. Ovo su dani sjećanja na herojsku odbranu naše države. Oni koji svoju historiju ne čuvaju, koji o njoj ne pričaju, neće doživjeti svoje potpuno osvještenje. Moramo se sjećati istine i prenositi je generacijama koje dolaze, poručila je Karačić.

 

Prisutnima se obratio i Enez Haskić Zela, predsjednik Mjesnog odbora Jedinstvene organizacije boraca Soukbunar.

 

Osim centralne manifestacije za dostojanstveno obilježavanje Dana Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“ u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“ održan je historijski čas za učesnike manifestacije. Prije centralne manifestacije predstavnici boračkih udruženja, nekadašnji pripadnici ovog odreda položili su cvijeće ispred šehidskog mezarja u Ulici Soukbunar, na lokaciji poznatoj kao Vilin potok, ispred spomen-ploče kod Mjesne zajednice „Soukbunar“, te ispred spomen-ploče kod objekta Osnovne škole „Vladislav Skarić“.

 

Svoj doprinos obilježavanju formiranja Odreda „Soukbunar“ su dali i učenici pomenutih osnovnih škola iz Centra koji su, osim svojim prisustvom na manifestaciji, također pročitali dva najbolja literarna rada na temu Dana Općine Centar i Odreda „Soukbunar“: Hana Mekić i Sena Ćurovac iz Osnovne škole „Vladislav Skarić“.

 

Proslavi na Soukbunaru su u ime Općine Centar prisustvovali i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti