OBNOVLJENO URJAN DEDINO TURBE NA SOUKBUNARU

Općina Centar nastavlja podršku kulturnoj i vjerskoj baštini BiH

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima i predstavnicom Fondacije „Urjan Dede“ tokom jučerašnjeg dana obišao obnovljeno Urjan Dedino turbe smješteno u ulici Pećina 28 na Soukbunaru.

Finansijsku podršku obnovi ovog drugog po starini turbeta u gradu Sarajevu, posvećenog jednom od vojskovođa Mehmeda II Osvajača, su pružili Grad Sarajevo i Općina Centar. Obnova turbeta je završena tokom prošle godine, a nosilac projekta obnove je bila Fondacija „Urjan Dede“. Osim ovog turbeta također je na ovom lokalitetu planirana izgradnja rifaijske tekije, tako da je načelnik Ajnadžić ovom prilikom obišao i buduće gradilište tekije, prvog objekta ove vrste koji se gradi na lijevoj obali Miljacke nakon stotinu godina. Tokom prošle godine započeli su pripremni radovi na izgradnji koja će početi u ovoj građevinskoj sezoni. Općina Centar je izdvojila 10.000 KM za finansiranje radova na izgradnji rifaijske tekije.

 

Pomenuta fondacija je uspjela zemljište uvakufiti na Islamsku zajednicu u BiH, te pribaviti potrebne saglasnosti za početak gradnje objekta tekije površine 620 metara kvadratnih. Kako su objasnili iz ove fondacije, namjena tekije će biti dvojaka - osim obrednog sadržaja ona će imati i humanitarno-socijalnu ulogu institucije koja je na raspolaganju svim ljudima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. U njoj će biti smještena javna kuhinja te drugi sadržaji u službi obrazovanja djece i odraslih. 

 

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom naložio predstavnicima općinskih službi da pripreme projekt sanacije dijelova ulica Porodice Foht i Pećina koje predstavljaju pristupni put do sadašnjeg turbeta i buduće tekije.

 

Predstavnici pomenute fondacije su izrazili zahvalnost načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na finansijskoj podršci u očuvanju kulturne i vjerske baštine Bosne i Hercegovine. Također je zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar na ovom lokalitetu završena sanacija klizišta čime je riješen veliki problem i stvorene pretpostavke za izgradnju nove tekije. Pomenuta fondacija je formirana na inicijativu Udruženja građana „Urjan Dede“ koja je registrovana za promociju kulturne i zaštitu nematerijalne baštine svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini.



05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti