''MZ 365'' - KULTURNI PROGRAMI U MJESNIM ZAJEDNICAMA

Predstava „Bosanski lonac“ za stanovnike Bardakčija

U prostorijama Mjesne zajednice „Bardakčije“ (Zaima Šarca 14d) u četvrtak, 25. aprila 2019. godine, u večernjim satima odigrana je predstava „Bosanski lonac“.

Ovu izuzetno popularnu predstavu su izveli glumci Alternativnog teatra komedije „Rajvosa“ u okviru pilot projekta pod nazivom „MZ 365“ kojeg je pokrenuo Centar kulture i mladih uz finansijsku podršku Općine Centar, kao svog osnivača. Sa ovom predstavom za građane Bardakčije okončan je prvi ciklus projekta kojim se želi sadržaje iz kulture (muzičke programe, pozorišne predstave, zabavne projekte, gostovanja eminentnih bh. umjetnika, likovne i foto izložbe, umjetničko ekološke radionice...) približiti građanima na način da se oni besplatno održavaju u mjesnim zajednicama, posebno onim koje se nalaze u rubnim dijelovima općine Centar. 

 

Ova predstava je 17. aprila prethodno odigrana u prostorijama Mjesne zajednice „Soukbunar“ (Soukbunar 203), dok je u prostorijama Mjesne zajednice „Nahorevo“ (Nahorevo bb) odigrana 27. aprila. Također u okviru istog projekta 20. aprila u prostorijama MZ „Nahorevo“ izvedena je predstava za najmlađe „Lakonoga u čarobnoj šumi“.

 

Glumci u predstavi ''Bosanski lonac'' su: Amina Begović, Bakir Kumrić, Senka Oruč, Mirsad Imamović, Jasminka Božuta-Požek, Aldin Tucić i Edin Drljević. Predstava je urađena po motivima teksta „Prognanici“ Hasana Džafića, istaknutog bosanskohercegovačkog dramaturga, više puta nagrađivanog za komediografska i scenaristička ostvarenja. Riječ je o izvrsnoj komediji koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama... Obnovu predstave uradio je Riad Ljutović, adaptaciju teksta Edin Drljević, dok su muzičke numere preuzete od muzičkog sastava Dubioza kolektiv. 
05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti