SADRŽAJAN PROGRAM ZA GRAĐANE

Dani Općine Centar od 2. do 9. maja

U povodu 2. maja – Dana Općine Centar koji se obilježava u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada toga dana ratne 1992. godine, Organizacioni odbor je sačinio Program aktivnosti koje će se održavati od 2. do 9. maja 2019. godine.

Programom obilježavanja Dana Općine Centar planirano je da 2. maja od 9 do 11 sati delegacije Općine i boračkih udruženja polože cvijeće na mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, a zatim na spomen obilježja Vječna vatra, Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., u haremu Alipašine džamije, kod spomen ploče poginulim pripadnicima Specijalne jedinice Odreda Zagreb (hotel Zagreb), na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić i kod spomen-ploče kod mosta na Skenderiji.

 

Istog dana u 12 sati u dvorištu u Ulici maršala Tita 54 bit će upriličen tradicionalni susret boraca učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine, a u 13 sati u MZ ''Marijin dvor'' (Dolina 7) druženje pripadnika Odreda ''Zagreb'' i građana gdje je u 15 sati i otvaranje izložbe slika.

 

U petak, 3. maja u 18 sati u sarajevskom Narodnom pozorištu bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar, uz prigodan svečarski i kulturno-umjetnički program i nastup Sarajevske filharmonije.

 

Toga dana će brojnim manifestacijama biti obilježen i Dan Odreda ''Soukbunar''. U prijepodnevnim satima od 9,30 do 11 sati delegacije će položiti cvijeće na spomen ploču Dževadu Begiću-Đildi i kod OŠ ''Vladislav Skarić'', na šehidskom mezarju Vilin potok i spomen ploču U MZ ''Soukbunar''. Centralna proslava će biti u 14 sati kod spomen obilježja Debelo brdo, a u 15 sati druženje boraca Odreda Soukbunar. Za učenike OŠ ''Hasan Kaimija'' bit će održan historijski čas , a planirano je i održavanje tradicionalnog nogometnog turnira.

 

U sklopu Dana Općine Centar učenici osnovnih škola sa Centra će od 10. do 13. maja posjetiti tunel Dobrinja-Butmir gdje će imati historijski čas.

 

U povodu Dana Općine Centar u spomen na poginule branitelje će biti održani i vjerski obredi: 3. maja Jasin i Dova u svim džamijama u Centru, a 4. maja Parastos u Pravoslavnoj crkvi i Misa zadušnica u Katoličkoj crkvi.

 

U organizaciji Centra kulture i mladih Općine Centar bit će održani brojni kulturni programi i sadržaji. Tako su na programu na sceni u Jelićevoj 1: predstava ''Ljepotica i zvijer'' 3. maja u 12 sati, a u 16,30 u Foto galeriji dijalog sa mladima; predstava ''Ih, kako bih te ja'' povodom 40 godina glumačke karijere Jasne Ornele Beri 4. maja u 19,30 sati; predstava ''Mali princ'' 5. maja u 12 sati; predstava ''Najbogatiji vrabac na svijetu'' 6. maja u 12 sati; ''Mali maslačak'' 7. maja u 12 sati; koncert Sefardske muzike – Shira U'tfila 9. maja u 21 sat; koncert Flamenco muzike – Cuadro Flamenco 10. maja u 21,30 sati. U Domu mladih Skenderija 4. maja u 20 sati je muzički projekt ''Poruka u boci'' posvećen muzici popularnog Stinga.  Festival osnovnih škola Općine Centar će biti održan 6. maja u 13,30 sati u Domu mladih i na platou KSC Skenderija.

 

Dan mladih Općine Centar obilježava se 8. maja od 10 do 17 sati prigodnim program na platou ispred BBI Centra gdje će biti i Info punkt mladih Općine Centar.

 

 

Od sportskih programa 7. maja od 10 do 12 sati u sali FIS-a će biti održano finale takmičenja osnovnih škola sa Centra u odbojci za dječake, a 8. maja od 10 do 12 finale takmičenja u odbojci za djevojčice. U Gimnaziji Obala će 9. maja u 10,30 sati biti upriličeno svečano zatvaranje sportske manifestacije za srednjoškolce Dani sporta na Općini Centar, a 12. maja od 10 do 13 sati sarajevska Rolerijada.

 

Od ostalih sadržaja u sklopu Dana Općine Centar, na platou ispred BBI Centra će 5. maja od 12 do 16 sati biti održan 17. međunarodni susret oldtajmera, zatim Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije od 6. do 9. maja te Proljetni market domaćih proizvoda ''Urban mix market'' od 10. do 14. maja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti