U Memorijalnom centru Kovači otvoren Muzej devet heroja

Danas je u organizaciji Fonda memorijala Kantona Sarajevo, u prostorijama Memorijalnog centra Kovači otvoren Muzej devet heroja proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Muzejska postavka pod nazivom "Heroji oslobodilačkog rata", koja je izložena u prostorijama Multimedijalnog centra Kovači u Sarajevu, posvećena je devetorici boraca za slobodu Bosne i Hercegovine koji su posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem - Ordenom heroja oslobodilačkog rata - Adilu Bešiću, Izetu Naniću, Mehdinu Hodžiću, Hajrudinu Mešiću, Nesibu Malkiću, Safetu Hadžiću, Safetu Zajki, Enveru Šehoviću i Midhadu Hujduru.

 

U ime Općine Centar svečanosti je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim saradnicima i predsjednikom Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževadom Jusićem. 

 

Među eksponatima muzejske postavke nalaze se dnevnici i fotografije boraca, njihovi odjevni ili neki drugi lični predmeti, a među njima su i oni koje su imali uz sebe u trenutku pogibije.



Osim Fonda memorijala, koji je inicijator, u ovaj projekt uključili su se i članovi porodica, prijatelji i saborci i donirali predmete kako bi se sačuvalo sjećanje na devet heroja.



Muzejska postavka sastoji se iz dva dijela - u prvoj prostoriji je informativni dio, ulazne informacije koje trebaju predstaviti ličnu kartu heroja, ko su oni bili, na kojim područjima su djelovali i vrste odličja kojima su nagrađeni, dok su u drugoj prostoriji izloženi njihovi lični predmeti.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti