Održana 37. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 25. aprila 2019. godine održana je 37. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Izmjene i dopune regulacionih prostornih planova

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' - zona rezidencijalnog stanovanja, sa pripadajućom odlukom o provođenju. Izmjenom Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' stvoreni su planski preduvjeti za izgradnju u zoni rezidencijalnog stanovanja stambeno-poslovnog objekta sa podzemnom garažom sa povećanim horizontalnim i vertikalnim gabaritom u okviru datih urbanističko-tehničkih smjernica. Prostorna intervencija na ovom lokalitetu treba da doprinese revitaliziranju zatečenih urbanih struktura i spriječi njihovo dalje propadanje. Predložene izmjene i dopune RP podržane su od većine učesnika javne tribine koja je održana u Mjesnoj zajednici ''Crni vrh-Gorica''.

 

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Čobanija (poslovni objekat na dijelu k.č. 798/1, 799, 798/2, 3783/2 i 800 K.O. Sarajevo VII), sa pripadajućom odlukom o provođenju. Izmjenama i dopunama ovog regulacionog plana stvoreni su planski preduvjeti za izgradnju poslovnog objekta na tri sprata sa javnim toaletom. O izmjenama i dopunama RP održana je javna tribina u Mjesnoj zajednici ''Skenderija-Podtekija'' na kojoj prisutni građani nisu imali primjedbi.

 

Usvojena je i Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Poslovna zona Šip – za parcelu K9 kako bi se planski omogućila izgradnja stambeno-poslovnog objekta.

 

Građevinsko zemljište

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo Odluku o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, putem neposredne pogodbe, radi oblikovanja građevinske čestice u svrhu izgradnje stambenog objekta (zamjena građevinskog fonda) u ulici Hadži Sulejmanova 23, a u istu svrhu donesena je i Odluka o prihvatanju ponude za prodaju suvlasničkog dijela nekretnine.

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata na adresama: Sarač Ismailova 12 (stambeni objekat), Višnjik 31 (garažni dupleks), Svetozara Ćorovića 15 (stambeni objekat) i Stjepana Tomića bb (poslovni objekat).

 

Zakup poslovnih prostora

Na osnovu rezultata javnog oglašavanja Općinsko vijeće je donijelo odluke o dodjeli u dvogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar na sljedećim adresama: Valtera Perića – suteren (površine 110 m2, po cijeni zakupnine 6 KM/m2 mjesečno), Dolina 1 (površine 66 m2, po cijeni zakupnine 20 KM/m2), Patriotske lige 48 (površine 34 m2, sa iznosom zakupnine od 12 KM/m2), Mehmeda Spahe 12/I (površine 28 m2, po cijeni zakupnine 17,50 KM/m2), Vrazova 2 - ulaz iz ulice Hiseta (površine 14 m2, po cijeni zakupnine 20,50 KM/m2), Nahorevo bb - dio prizemlja (površine 198,60 m2, a cijena zakupnine je 6,10 KM/m2), Bjelave 72 (površine 40 m2, sa iznosom zakupnine 12,50 KM/m2) i Magribija 15 (površine 22 m2, po cijeni zakupnine 15 KM/m2).

Općinsko vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u Titovoj ulici 54/II, površine 224 m2 Fondaciji Vijeće za vanjske odnose, po cijeni zakupnine od 5 KM/m2 mjesečno za obavljanje djelatnosti edukacije mladih u domenu poduzetničkih vještina i aktivizma, a u sklopu Biznis centra.

 

Stambena pitanja

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti Općinsko vijeće je donijelo odluke o nastavku privremenog korištenja stana Nadžiji Sinanović u ulici Turhanija 3, kao i Zijadi Garbo dalje korištenje stana u ulici Obala Kulina bana 17 za period od godinu dana.

 

Budžetski prihodi od kamata na oročena sredstva  

Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2018. godinu. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. 

Prema podacima iz Izvještaja Općina je u prošloj godini oročila 18 miliona konvertibilnih maraka i po tom osnovu je ostvaren prihod od kamata koje su dale banke u iznosu 200.697,81 KM, što je za 18,06% više u odnosu na planirana sredstva za 2018. godinu. Po osnovu kamata na oročena sredstva Općina je prethodnih godina ostvarivala značajan godišnji prihod koji je ulagala u projekte od općeg interesa.

 

Na ovoj sjednici je usvojena Odluka o dopuni Odluke o popuni savjeta mjesnih zajednica Općine Centar. Odluka je dopunjena u dijelu koji definiše broj članova savjeta kako bi savjeti mjesnih zajednica imali neparan broj članova. Shodno tome, usvojeno je da se u skladu sa rezultatima izbora za savjete MZ, održanih 2017. godine, izvrši popuna novim članovima savjeta mjesnih zajednica: Bardakčije, Betanija-Šip, Hrastovi-Mrkovići, Mejtaš-Bjelave, Park-Višnjik, Skenderija-Podtekija, Soukbunar i Trg oslobođenja-Centar.

 

Prijedlog odluke o dodjeli priznanja Općine Centar kao i Prijedlog odluke o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje jednog člana Općinske izborne komisije Centar nisu dobili potrebnu većinu glasova prisutnih vijećnika.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti