U punoj sali Centra kulture sinoć održan predramazanski koncert

U prostorijama Centra kulture i mladih - javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, održan koncert duhovne muzike.

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, sinoć je u punoj sali u Jelićevoj 1 održan koncert ilahija i kasida na kojem su nastupila dva hora - Gazel iz Sarajeva i Sejfullah iz Konjica, a gost koncerta bio je Enes Ukić, koji se već duži niz godina bavi pjevanjem.

 

Hor „Gazel“ osnovan je u oktobru 2005. godine, a u slobodnom prijevodu riječ „Gazel“ znači stih. Hor, čiji je osnivač Izeta Avdić, djeluje u Sarajevu pod dirigentskom palicom muzičkog rukovodioca hora Alme Tuzi-Leptir. Hor je do sada objavio dva albuma - „Sad te zovem Ja Rahman“ koji je predstavio 2008. godine u izdanju Hayat Production i „Sve što pogledam, na Tebe podsjeća“ iz 2016. godine. Od svog osnivanja „Gazel“ bilježi brojne nastupe u medijima i na mnogim manifestacijama duhovne muzike islama, kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje. Hor trenutno broji 25 članica.

 

Hor „Sejfullah“ iz Konjica osnovan je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Njeguje duhovnu muziku islama. U dosadašnjem radu bilježi brojne nastupe širom BiH, kao i van granica naše zemlje: u Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Saudijskoj Arabiji, Švicarskoj, Danskoj, Egiptu… Do sada je hor objavio dva albuma, prvi pod nazivom „Sjeta“ u izdanju Hayat Production, 2007. godine te „Live in Brisel“, 2015.godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti