Delegacija Austrije posjetila Općinu Centar

U Općini Centar Sarajevo u srijedu, 24. aprila 2019. godine boravila je delegacija Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije čiji domaćini su bili općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić sa saradnicima.

Tom prilikom vođeni su razgovori vezani za zgradu austrijske ambasade u Sarajevu koja se nalazi na području općine Centar.

 

U austrijskoj delegaciji su bili dr. Ulrike Hartmann, ambasadorica Republike Austrije u BiH, dr. Wolfgang Thill, ministar-savjetnik u Ambasadi, Martin Burker, konzul, dr. Josef Markus Wuketich, ambasador, te savjetnici mag. Helmut Gschladt i dr. Harald Ropper.

 

Ovom sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Aleksandar Dragičević, pomoćnik ministra za opće poslove i Ivana Marić-Grujić, šefica Odsjeka za nekretnine.

 

U ime Općine Centar su, osim načelnika i predsjedavajuće Općinskog vijeća i dopredsjedavajućeg Mustafe Mulića, prisustvovali sekretar Općine Jasna Beba, općinski pravobranilac Suanita Melunović, savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić, pomoćnica načelnika za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina Belma Bašović i šefica Odsjeka za prostorno planiranje u Službi za investicije, komunalni razvoj i planiranje Eldina Šehović.

 

Zaželjevši gostima dobrodošlicu načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je iskazao, u ime Općine Centar i u svoje ime, dobru volju i spremnost da se nakon više godina razgovora dovede do kraja rješavanje imovinsko-pravnog statusa zgrade u Ulici Džidžikovac 7 gdje je dugi niz godina smještena Ambasada Republike Austrije. Naime, pomenuta zgrada koju Republika Austrija, odnosno njeno Ministarstvo vanjskih poslova želi otkupiti za potrebe svog diplomatskog predstavništva je u vlasništvu Općine Centar. Ovaj objekat, poznat i kao Kutcherina vila, predstavlja jedan od najuspješnijih primjera sarajevskog romanticizma i ocijenjen je kao visoka arhitektonska i ambijentalna vrijednost za koju su propisane stroge mjere zaštite.

 

Načelnik je posebno istakao da, imajući u vidu komparativnu prednost što Bosna i Hercegovina i Austrija, koje su historijski povezane, imaju izuzetno dobre odnose, Općina Centar kao lokalna zajednica želi izaći u susret, u skladu sa zakonom, i dati svoj doprinos daljem unapređivanju odnosa i saradnje dvije prijateljske zemlje.

 

Na ovom sastanku usvojeni su i zaključci koji će biti autorizirani. S obzirom da je riječ o imovini Općine Centar o kojoj odlučuje Općinsko vijeće, dogovoreno je da se za Vijeće pripremi cjelovita informacija.

 

Ocijenivši današnji sastanak konstruktivnim i produktivnim svi njegovi učesnici su izrazili želju da se pitanje imovinsko-pravnog statusa objekta u Ulici Džidžikovac 7 riješi na zadovoljstvo dvije prijateljske zemlje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti