ODRŽAN TRADICIONALNI SEDER

U Jevrejskoj općini upriličen prijem povodom obilježavanja Pesaha

Jevreji širom svijeta obilježavaju Pesah, praznik slobode, proljeća, porodične radosti i beskvasnog hljeba, koji se slavi u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva.

Pesah je najveći jevrejski praznik. Jedan je od tri hodočasnička praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost hodočaste u Jerusalem. U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u Sveti grad. To je praznik koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere. Svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljanje.

 

Praznik se tradicionalno obilježava i u Jevrejskoj općini u Sarajevu, a ovogodišnjoj svečanosti, među brojnim zvanicama prisustvovao je, u ime Općine Centar, savjetnik načelnika Osmo Babić.

 

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, istakao je da je Pesah praznik slobode, a ona je važna, ne samo Jevrejima nego svim ljudima.

 

-Pesah je praznik oslobođenja koji obilježava istorijski događaj – izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva. Slobodu treba stalno čuvati. Pesah je zbog toga proces stalnog samooslobađanja, kazao je Finci.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti