Treći dan velike ekološke akcije povodom Dana planete Zemlje

U prethodna tri dana na području Centra, a u organizaciji Općine provedene su velike ekološke akcije sa ciljem čišćenja i uređenja životnog prostora.

Tako je u subotu načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić posjetio lokaciju kod Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i Breku gdje su članovi savjeta mjesnih zajednica, štabova civilne zaštite i građani čistili okoliš. Jučer je veliki odziv zabilježen u Nahorevu gdje su građani zajedno sa predstavnicima savjeta i civilne zaštite čistili korito Nahorevskog potoka, zelene površine, dječija igrališta...

 

Danas je u organizaciji Komisije Općinskog vijeća Centar za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog nasljeđa i općinskih službi za investicije, komunalni razvoj i planiranje odnosno za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, te KJKP „Park“ organizovana velika ekološka akcija koja je provedena na dvije lokacije u Centru.

 

 

Prvo su članovi pomenute komisije u saradnji sa predstavnicima Šumarskog fakulteta u Sarajevu i KJP „Sarajevo-šume“ na prostoru arboretuma na Slatini zasadili nove sadnice čime su obogatili ovaj prostor. Posađeno je 50 sadnica smrče i 10 sadnica ukrasnih grmova forzicije.

 

 

Paralelno sa ovim aktivnostima akcija je okupila veliki broj učenika iz osnovnih škola „Musa Ćazim Ćatić“ i „Safvet-beg Bašagić“ koji su zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima i uposlenicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ na zelenoj površini koja se prostire duž Alipašine ulice, odnosno duž novoizgrađene biciklističke staze u neposrednoj blizini stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu posadili 50 sadnica drveća, te na desetine sadnica cvijeća.

 

Iako je u svim školama u Kantonu Sarajevo neradni dan ovako veliki odziv učenika i osoblja ovih školskih ustanova na ovu akciju pokazuje sa kojom predanošću i naporom uposlenici ovih ustanova zajedno sa rukovodstvom pridaju značaj edukaciji o zaštiti okoline.

 

Današnja ekološka akcija je organizovana povodom međunarodnog dana planete Zemlje koja se službeno obilježava u 150 država svijeta od 1992. godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti