Obilježena godišnjica stradanja beba Dječijeg doma Bjelave

Predstavnici Kantona Sarajevo, Grada i općina, u ponedjeljak 22. aprila 2019. godine, zajedno sa upravom JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave“ na dvanaestu godišnjicu stradanja šest beba koje su izgubile život u požaru u Domu na Bjelavama, položili su cvijeće na njihove mezare i spomen-obilježje na gradskom groblju "Vlakovo".

Dvanaest godina je prošlo otkako je 2007. godine u požaru koji je izbio na trećem spratu ''Doma za djecu bez roditeljskog staranja'' (Dječiji dom ''Bjelave'') smrtno stradalo šest beba (četiri dječaka i dvije djevojčice), štićenika ove ustanove.

 

Požar koji se proširio na dvije dječije sobe, a koji je uzrokovala upaljena grijalica, izbio je oko 5.30 sati. U sobama je u tom trenutku spavalo 25 djece rođene 2006. i 2007. godine. Bebe su stradale od posljedica udisanja štetnih plinova, a u njihovoj, kao i u evakuaciji ostalih mališana, zajedno s uposlenicima učestvovali i najstariji štićenici Doma.

 

U požaru su živote izgubili štićenici Medina Bostandžija, Al'dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili i odali dužnu počast tragično stradalim bebama savjetnik načelnika Osmo Babić i Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti