OPĆINA CENTAR POKRENULA EKO AKCIJU

Načelnik Ajnadžić se pridružio učesnicima eko akcije Neka Centar zablista

Danas je započela velika ekološka akcija uređenja područja općine Centar koja će trajati naredna tri dana.

U organizaciji Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar, a u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica i štabova civilne zaštite, ekoloških sekcija i DVD Bjelave, te Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ tokom dana su dobrovoljci očistili područja nekoliko mjesnih zajednica u Centru.

 

Radi se o MZ „Bardakčije“, „“Breka“, „Ciglane“, „Donji Velešići“ i „Marijin dvor“. Čišćene su javne i zelene površine oko stambenih objekata, ciciban igrališta, sportskih ploha...

 

Tokom dana učesnicima akcije se pridružio i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je pomogao u čišćenju i uređenju našeg okoliša i životne sredine. Ovom prilikom je Ajnadžić istakao činjenicu da se pojedinci loše odnose prema svojoj životnoj sredini i da je potrebno educirati i raditi na odgoju mlađih generacija kako ne bismo smeće bacali na ulicama nego u kontejnere.

 

Za sutra je planiran nastavak ove eko akcije na području Mjesne zajednice „Nahorevo“ gdje je planirano da savjet ove mjesne zajednice uz učešće Štaba civilne zaštite Općine i građana urede i očiste korito i obale Nahorevskog potoka. Također sutra su na rasporedu za učešće u akciji predstavnici mjesnih zajednica sa Centra: „Džidžikovac-Koševo I“, „Hrastovi-Mrkovići“,  „Koševo II“, „Koševsko brdo“, „Park-Višnjik“, i „Pionirska dolina“.

 

Navedena trodnevna akcija se provodi povodom obilježavanja 22. aprila, Dana planete zemlje. Povodom ovog značajnog datuma prethodno su provedene akcije uređenja lokaliteta uz potok Sušica, a započela je i realizacija projekta „botanički kutak“ gdje je svaka od 11 osnovnih škola sa područja općine Centar dobila parcelu koju će učenici zajedno sa svojim nastavnicima hortikulturno urediti i održavati. Zaključen je i ugovor o novoj fazi radova na uređenju obala Koševskog potoka, odnosno očuvanja zemljišta, zelenih površina i drveća. Općina je, također, kao prilog očuvanja okoliša obezbijedila 10.000 KM koje će usmjeriti Šumarskom fakultetu u Sarajevu kako bi ova visokoškolska ustanova preduzela daljnje mjere na zaštiti i održavanju arboretuma Kromolj površine preko 200 dunuma koji je najveći prostor u BiH sa rijetkim vrstama drveća i koji je na listi zaštićenih prostora prirodnog naslijeđa.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti