Neka Centar zablista

Općina u naredna tri dana organizuje velike ekološke akcije

U okviru obilježavanja 22. aprila, Dana planete zemlje, Općina Centar Sarajevo organizovala je niz aktivnosti koje traju od 15. do 29. aprila, a gdje su građani, ustanove i institucije dali doprinos očuvanju okoliša ove lokalne zajednice.
Općina u naredna tri dana organizuje velike ekološke akcije

Tako su već provedene akcije uređenja lokaliteta uz potok Sušica, a započela je i realizacija projekta „botanički kutak“ gdje je svaka od 11 osnovnih škola sa područja općine Centar dobila parcelu koju će učenici zajedno sa svojim nastavnicima hortikulturno urediti i održavati.

 

Zaključen je i ugovor o novoj fazi radova na uređenju obala Koševskog potoka, odnosno očuvanja zemljišta, zelenih površina i drveća.

 

Općina je, također, kao prilog očuvanja okoliša obezbijedila 10.000 KM koje će usmjeriti Šumarskom fakultetu u Sarajevu kako bi ova visokoškolska ustanova preduzela daljnje mjere na zaštiti i održavanju arboretuma Kromolj površine preko 200 duluma koji je najveći prostor u BiH sa rijetkim vrstama drveća i koji je na listi zaštićenih prostora prirodnog naslijeđa.

 

Posebnu eko akciju dobrovoljnog čišćenja i uređenja životnog prostora Općina provodi u svih 18 mjesnih zajednica, a održavat će se 20, 21. i 22. aprila. Uz vodstvo savjeta mjesnih zajednica i štabova civilne zaštite, ekoloških sekcija i DVD Bjelave, očekuje se i značajno učešće građana i njihov doprinos u uređenju i čišćenju lokaliteta oko stambenih objekata, ciciban igrališta, sportskih ploha...

 

Poseban projekat je i čišćenje Nahorevskog potoka gdje je Savjet MZ Nahorevo uz učešće Štaba civilne zaštite Općine i MZ organizirao veći broj građana koji su prihvatili da cijeli vikend uređuju korito i obale ovog potoka.

 

U posljednjoj fazi je i izrada projekta za sanaciju klizišta na putnoj komunikaciji koja vodi prema izletištu Skakavac kako bi se spriječila opasnost od obrušavanja zemljišta, odnosno značajnih materijalnih posljedica.

 

Istovremeno, jednak akcenat biće i na čišćenju i uređenju parka Jezero-Betanija kao oaze mira stanovnika općine Centar izgrađenog nakon agresije sa površinom preko osam hektara.

 

U tom kontekstu obavještavamo naše sugrađane da općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić formira poseban ekspertni tim za pripremu planske dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i finansijsku konstrukciju proširenja ovog parka na površinu preko 400 duluma, tako da će se na prostoru između Šipa i Kromolja izgraditi nova zelena javna površina sa rekreativnim sadržajima za sve generacije sa novim rijetkim vrstama drveća, malim jezerima, šetnicama, biciklističkom stazom...

 

Očekuje se da će mnogobrojni građani, ljubitelji prirode i aktivisti za zaštitu okoliša svojim izlaskom i učešćem u akcijama dati doprinos aktivnostima Općine Centar na očuvanju životne sredine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti