Učenici Osnovne škole „Isak Samokovlija“ dobili svoj botanički kutak

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa nastavnim osobljem i članovima eko sekcije Osnovne škole „Isak Samokovlija“ danas na zelenoj površini u Ulici Franca Lehara na Marijin dvoru posadio sadnice sezonskog cvijeća i drveća.

Ovim činom su učenici pomenute škole dobili svoj botanički kutak kao treća škola u Centru poslije osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Hasan Kaimija“.

 

Ovaj ekološki projekat, kojeg je pokrenula Općina Centar ove godine, tačnije Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje u saradnji sa Službom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti te Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Park“, do sada je naišla na pozitivne kritike kako sugrađana tako i učenika i nastavnog osoblja osnovnih škola.

 

Šta su sve vrijedni učenici škole zajedno sa svojim nastavnim osobljem i direktoricom Nevzetom Doljančić, danas zasadili objasnila je Jelena Nanić, profesorica razredne nastava koja zajedno sa Jasminom Alečković vodi ekološku sekciju učenika od prvog do petog razreda Osnovne škole „Isak Samokovlija“.

 

-Želim izraziti svoju zahvalu Općini Centar na ovom projektu koji je vrijedan divljenja i pažnje. Sada naše učenike članove eko sekcije tokom vannastavnih aktivnosti možemo izvesti u ovaj park čiji jedan dio smo dobili na korištenje, a ne kao do sada da to radimo u učionicama. Uz pomoć uposlenika preduzeća „Park“ smo uspjeli zasaditi dosta biljaka i stablo i naši učenici će nastaviti da se samostalno brinu o ovim sadnicama. Radi se o desecima sadnica cvijeća maćuhica, dvadesetak sadnica ruže te jedna sadnica vrbe, objasnila je Nanić. 

 

Pomenuti projekt će biti realizovan u saradnji sa 11 osnovnih škola sa područja središnje gradske općine i Centrom za slušnu i govornu rehabilitaciju. KJKP „Park“ u ovom projektu ima obavezu dopremanja sadnica i edukaciju učenika o načinu sadnje i brige oko sadnica. Cilj projekta je edukacija i učešće djece u očuvanju okoliša počevši od najbližeg okruženja. Odlukom općinskog načelnika svakoj školi je dodijeljen dio zelene površine koja im je geografski najbliža kako bi je čistili i održavali i sadili nove vrste sadnica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti