OPĆINA CENTAR UČESTVOVALA NA TEMATSKOJ KONFERENCIJI

Projekat „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“

Predstavnici Općine Centar učestvovali su na tematskoj konferenciji na temu „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ koja je održana 10. i 11. aprila 2019. godine.

Riječ je o projektu kojeg će implementirati nevladina organizacija „Hilfswerk Austria“ sa partnerima. U radu konferencije učestvovali su predstavnici državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, predstavnici institucija kojima je u nadležnosti socijalna politika iz Austrije, Hrvatske i Srbije i predstavnici lokalnih zajednica iz FBiH i RS koje učestvuju u projektu.

 

Iz Općine Centar Sarajevo konferenciji su prisustvovale Jasmina Fazlić i Amra Sabrihafizović-Hajdarević iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

Prvog dana konferencije su predstavnice austrijskog Federalnog ministarstva rada, socijalne politike, zdravlja i zaštite korisnika Erika Winkler, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom Grada Zagreba Romana Galić i program menadžer za kućnu njegu Crvenog krsta iz Beograda Nataša Todorović prezentirale na koji način socijalna politika tih zemalja tretira osobe treće životne dobi. Nakon toga je upriličeno potpisivanje deklaracije „Protiv diskriminacije po osnovu godina“.

 

Drugi dan je počeo konstitutivnim sastankom radne grupe koja će nastaviti raditi na ovom projektu, a zatim su se učesnicima obratili predstavnici lokalnih zajednica - pomoćnice načelnika općina Centar i Novo Sarajevo, predstavnici Centra za socijalni rad Banja Luka koji su iznijeli primjere dobre prakse i partneri projekta - predstavnici Partnerstva za javno zdravlje, Crvenog križa/krsta BIH i Udruženja „Hajde“, koji su predstavili način na koji će ta udruženja učestvovati u implementaciji projekta „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“. Na kraju ovog skupa doneseni su zaključci i preporuke Konferencije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti