Obilježena godišnjica smrti generala Rasima Delića

Na šehidskom mezarju Kovači danas je obilježena godišnjica smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Rasima Delića, koji je preminuo na današnji dan, 16. aprila 2010. godine.

U ime Općine Centar polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ovog velikog borca za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu su se sjetili općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, te njegov savjetnik Osmo Babić, kao i vijećnik Hamdija Hasanović.

 

Rahmetli general Delić rođen je u općini Lopare 1. oktobra 1967. godine, a sa svojih 18 godina upisao se na Vojnu akademiju Kopnene vojske Jugoslavije. Sa pozicije komandanta u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, 13. aprila 1992. godine zatražio je otpust iz ove armije i stupio u snage Teritorijalne odbrane (TO) BiH.  Ubrzo dobija naređenje da u Visokom organizuje štab Teritorijalne odbrane Srednje Bosne, formaciju koju je vodio rahmetli Delić na početku karijere u TO BiH. Od 12. maja 1992. postao je i član Glavnog štaba TO, te je i službeno zadužen za organiziranje i komandovanje oružanim borbenim dejstvima na teritorijama općina Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Visoko, Ilijaš, Vogošća, Breza, Vareš i Olovo.

 

Kada su snage TO postale Armija Republike Bosne i Hercegovine, Rasim Delić je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za operativno planiranje i obuku Armije RBiH, a u junu 1993. godine postaje zapovjednik Glavnog štaba Armije RBiH, umjesto Sefera Halilovića. Rasim Delić je napustio svoj položaj zapovjednika Zajedničke komande Vojske FBiH 1. septembra 2000. godine. Umro je od posljedica srčanog udara  2010. godine u Sarajevu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti