Objavljen javni poziv namijenjen održivom povratku

Na prijedlog općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je usvojio izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odabir korisnika i raspodjelu novčanih sredstava za pomoć općinama/opštinama, vjerskim ustanovama i pojedincima u svrhu održivog povratka.
Objavljen javni poziv namijenjen održivom povratku

Na osnovu pomenutih izmjena ovog dokumenta Općina Centar je objavila javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka. Javni poziv je objavljen u četvrtak, 11. aprila 2019. godine u dnevnom listu ''Oslobođenje'' i na općinskoj web stranici: www.centar.ba (Javni pozivi, konkursi, oglasi) i ostaje otvoren mjesec dana.

 

-Na osnovu novog pravilnika u kojem su propisani uslovi i kriteriji po kojima aplikanti mogu dobiti sredstva za projekte s ciljem pomoći održivog povratka i usvajanjem općinskog budžeta za 2019. godinu objavili smo javni poziv za ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka. Sredstva pomoći iz Programa održivog povratka dodjeljivat će se općinama i pojedincima za sufinansiranje rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i obnovu vjerskih objekata, te pojedincima povratnicima za sanaciju stambenih jedinica, pomoćnih objekata ili nabavku opreme i materijala za poljoprivredu, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za  boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

Za pomenutu namjenu u budžetu Općine Centar je obezbijeđeno 100.000 KM.

 

Novim pravilnikom su utvrđeni uslovi i kriteriji i način dodjele novčanih sredstava odnosno jednokratnih novčanih pomoći općinama/opštinama povratka, vjerskim institucijama koje realiziraju projekte isključivo u cilju održivog povratka i pojedincima povratnicima koji imaju prebivalište u općinama/opštinama povratka u svrhu održivog povratka u prijeratno mjesto prebivališta.

 

Navedena finansijska sredstva mogu biti dodijeljena pojedincima u svrhu rješavanja  infrastrukturnih problema povratnika poput dovođenje električne energije, priključke električne energije, rekonstrukciju putne infrastrukture, rekonstrukciju vodovodne mreže, ostalih objekata značajnih za širu društvenu zajednicu, kao i za obnovu vjerskih objekata i sufinansiranje vjerskih projekata namijenjenim održivom povratku, te za sufinansiranje projekata pojedinaca povratnika koji su na dan 30. aprila 1991. godine imali mjesto prebivališta u mjestu povratka za sanaciju  neuslovnih stambenih jedinica ili pomoćno-pratećih objekata kao i za nabavku poljoprivrednih mašina.

 

-Iznos jednokratnih pomoći za održivi povratak iznosi maksimalno do 50% od vrijednosti projekta, odnosno do 70% u slučaju nabavke poljoprivrednih mašina po dostavljenom predračunu s tim da iznos pomoći ne može prelaziti 10.000 KM. Prednost pri dodjeli sredstava će imati povratnici u prijeratno mjesto prebivališta koji su privremeno boravili/borave na području općine Centar Sarajevo i koji ispunjavaju opće i posebne kriterije, dodala je Fazlić.

 

Za sve dodatne informacije zainteresirani mogu pozvati brojeve telefona: 033/562-368, 033/562-450, 033/562-451.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti