Održan sastanak sa delegacijom Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama

Ajnadžić: Želimo sarađivati sa lokalnim zajednicama iz Kine

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović zajedno sa načelnicima općina Centar i Novi Grad Sarajevo dr. Nedžadom Ajnadžićem i Semirom Efendićem ugostila je delegaciju Kineske narodne asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama.

I domaćini i gosti su izrazili opredijeljenost da u okviru već postojeće suradnje Bosne i Hercegovine i Kine međusobne veze jačaju i dalje na nivou lokalnih zajednica, ali i da se ostvari ekonomska, kulturna, obrazovna, turistička, okolišna, zdravstvena i ostali vidovi saradnje.

 

-Jačat ćemo našu saradnju sa Sarajevom u namjeri da ona bude primjer saradnje lokalnih vlasti u okviru Inicijative „Pojas i put“, kazala je predsjednica gostujuće asocijacije Li Xiaolin.

 

U proteklih nekoliko godina Asocijacija na čijem je ona čelu je organizirala pet konferencija čiji su učesnici bili predstavnici lokalnih vlasti iz više od 40 zemalja, a za iduću konferenciju, najavila je, bit će pozvana i Bosna i Hercegovina.

 

Načelnik Ajnadžić je predložio bratimljenje Općine Centar s nekim od  kineskih gradova.

 

-Mi smo u infrastrukturnom zamahu i poželjne su kineske investicije kao i svako iskustvo za saradnju u naučnoj, ekonomskoj, privrednoj, turističkoj i drugim oblastima, a naročito u sferi IT i Smart gradova. Spremni smo za zajedničko infrastrukturno uređenje parka kinesko-bosanskohercegovačkog prijateljstva u centralnoj sarajevskoj općini, dodao je Ajnadžić.

 

Efendić je kazao da Novi Grad ima više bratskih gradova u svijetu, te izrazio spremnost za takav oblik suradnje i s nekim od kineskih lokalnih zajednica. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti