Izložba fotografija i koncert posvećen Srebrenici u prostorijama Centra kulture i mladih

U okviru kampanje „Klima bez dima“, a u organizaciji grupe Don Guido i Misionari i Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u prostorijama ove ustanove u Ulici Jelića 1 u subotu 13. aprila će biti održan rock koncert pod nazivom „Koncert bez dima: Za rokenrol u Srebrenici“.

Početak koncerta je planiran u 20 sati, dok će sat ranije u Foto galeriji pomenutog centra biti otvorena izložba fotografija članova Foto-video kluba „Valter“.

 

Tim povodom je u prostorijama ovog Centra održana konferencija za medije na kojoj je direktor Centra Armin Omerović najavio ova dva događaja koji imaju za cilj promociju bosanskohercegovačke kulture i umjetnosti.

 

– Svaka izložba koju radimo u našoj Foto galeriji ima za cilj da ljude oplemenjuje, upozorava i skreće pažnju na određene stvari. Ovom prilikom najavljujem desetu jubilarnu klupsku izložbu fotografija i ovo je treća izložba tokom ove godine organizovana u prostorijama Foto galerije u Jelićevoj ulici. Nakon retrospektive bh. autora i fotografske izložbe Mladena Pikulića čast nam je pripremiti ovu izložbu. Također u 20 sati istog dana planiramo održati koncert za Srebrenicu. Ovaj koncert posvećujemo Srebrenici, odnosno njihovim umjetnicima i muzičarima koji žele pokrenuti pozitivne priče u ovom gradu, najavio je Omerović.

 

O detaljima same izložbe prisutne je upoznao Dženat Dreković, voditelj Foto galerije u Jelićevoj.

 

-U saradnji sa Foto-video klubom  „Valter“, koji je najaktivniji foto klub u Bosni i Hercegovini, za njihovu jubilarnu desetu godišnjicu organizujemo izložbu u prostorijama Foto galerije čime nastavljamo promovisati bh.> fotografiju. Kao jedna od najmlađih galerija u Bosni i Hercegovini svakog mjeseca organizujemo po jednu kvalitetnu izložbu fotografija.  Pomenuta izložba će biti otvorena mjesec dana, ulaz je slobodan i biće predstavljeno 20 radova članova kluba Valter koji nisu profesionalni fotografi već imaju amaterski pristup fotografiji, odnosno to rade iz čiste ljubavi što za mene predstavlja najiskreniji oblik umjetnosti, kazao je Dreković. 

 

Nakon otvaranja izložbe fotografija slijedi rok koncert o čemu je nešto više govorio  Vladimir Kajević iz grupe Don Guido i Misionari.

 

–Zahvaljujem se predstavnicima Centra kulture i mladih koji su imali sluha za ovaj događaj. Ovdje nije istaknuta samo humanitarna crta koncerta već želimo pomoći ljudima da pokrenu nešto konkretno u Srebrenici. Prvo će biti prikazan dokumentarni film o Miroslavu i Muameru iz Srebrenice koji kao muzičari pokušavaju otvoriti centar kulture gdje bi mladi iz Srebrenice mogli dolaziti i družiti se, te dijeliti dobre ideje. Ovaj dvojac će nakon toga kao članovi grupe „Akustična afera“ izvesti nekoliko kompozicija nakon čega slijedi nastup Dine Šarana i grupe „Letu Štuke“, Don Guido i Misionara, te Mostar Rock School-a, objasnio je Kajević.

 

 

Inicijativa “Klima bez dima” je pokrenuta u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini“, kojeg podržava Vlada Švicarske, a sprovodi Svjetska banka u BiH. Svi zainteresovani mogu na web stranici klimabezdima.com podržati ovu akciju koja ima za cilj stvaranje okruženja u Bosni i Hercegovini bez duhanskog dima.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti