Općina Centar obezbijedila finansijska sredstva

Počinje opremanje pokretnog medicinskog punkta hitne pomoći u Mis Irbinoj ulici

U srijedu 10. aprila 2019. godine u Općini Centar potpisan je protokol o realizaciji transfera Javnoj ustanovi „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“.

U ime Općine Centar kao finansijera protokol je potpisao načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić.

 

– Za potrebe otvaranja punkta hitne medicinske pomoći za područje ove jedinice lokalne samouprave Općina Centar je obezbijedila prostor u Mis Irbinoj ulici na broju 20 za što smo u martu ove godine potpisali ugovor za dodjelu prostora, a sada iz općinskog budžeta izdvajamo 10.000 KM za nabavku neophodne medicinske i nemedicinske opreme kako bi ovaj punkt za naše sugrađane bio u upotrebi što prije. Naravno ovo nije zadnja finansijska podrška koju će ova Općina pružiti za poboljšanje uslova rada medicinskih ustanova, a sve s ciljem povećanja kvalitete usluge za naše sugrađane, objasnio je Ajnadžić.

 

U ime JU „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“ navedeni protokol je potpisao direktor Adem Zalihić.

 

– Prema izrađenoj specifikaciji odmah ćemo krenuti u nabavku neophodne opreme kako bi se ovaj punkt hitne pomoći stavio u funkciju što prije. Za neophodno funkcioniranje ovakvog punkta planiramo nabaviti EKG aparat, bolesničke krevete, ormariće za lijekove i ostalu medicinsku opremu, dok je od nemedicinske opreme potrebno nabaviti inventar kako bi ekipe boravile 24 sata dnevno u prostorijama punkta. Sa otvaranjem ovog punkta hitne pomoći bićemo bliži pacijentima koji su vitalno ugroženi. Hitna pomoć je namijenjena svim pacijentima kojima je život iznenada ugrožen ili neki dio tijela ili organ. U našoj intervenciji naš najveći neprijatelj je vrijeme i ovim mi skraćujemo vrijeme dolaska tako da ćemo pacijentima biti bliži i brži. Kada srce stane imamo nekoliko minuta da naše stručno osoblje uz adekvatnu opremu pokuša vratiti čovjeka u život, a ovim dobijamo na vremenu koje je od krucijalnog značaja, kazao je Zalihić.

 

Potpisivanju protokola su također prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Osmo Babić i Bećir Sirovina, kao i Hata Kadić u ime Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti